Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2018
06
Sep

Van september tot maart 2019 is de lattenstoel met blauwe bekleding van Marcel Breuer uit 1924 te zien in Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut. De stoel is een bruikleen uit de Bauhaus collectie van de Klassik Stiftung Weimar. Voor Het Nieuwe Instituut vormt het de opmaat tot de  Bauhaus gerelateerde activiteiten vanaf het voorjaar van 2019. 

2018
19
Okt

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

2019
07
Feb

Tijdens Art Rotterdam Week 2019 geeft Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 1919-2019 een lezing over de relaties tussen het Bauhaus en het Huis Sonneveld. Bij de inrichting van het huis in 1933 speelde het Bauhaus een bijzondere rol.

2019
08
Feb

Tijdens Art Rotterdam Week 2019 geeft Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, in het kader van het jubileumjaar Bauhaus 1919-2019 een lezing over de relaties tussen het Bauhaus en het Huis Sonneveld. Bij de inrichting van het huis in 1933 speelde het Bauhaus een bijzondere rol.

Afgelopen activiteiten

2018
06
Dec

Het Nieuwe Instituut verwierf in 2016 het archief van MVRDV, maar kan dit niet integraal bewaren. Het archief bevat onder meer een omvangrijke verzameling maquettes. Conservator Suzanne Mulder bespreekt in deze Archive Talk de afwegingen en gesprekken die voorafgaan aan de keuze van maquettes die opgenomen zullen worden in het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Hoe komt zo’n ingewikkelde selectie tot stand?

2018
28
Nov

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.

2018
08
Nov

De wijken Pendrecht in Rotterdam en KhTZ in Charkov van architect Lotte Stam-Beese worden door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh bekeken door de lens van gender, klasse en ras. Een introductie op een work-in-progress over constructie en perceptie. Met bijdragen van Ievgeniia Gubkina, Hannah Dawn Henderson, Ola Hassanain en Alexandre Furtado Melville.

 

2018
28
Jun
19:30 – 21:00
 

Architectuurhistoricus Mieke Dings geeft naar aanleiding van Pleasure Parks een lezing over de doorlopende transformatie van vakantieparken, als gevolg van veranderende wensen en behoeften van vakantiegangers.

2018
17
Jun

Tijdens de Dag van de Architectuur nemen de rondleiders van Urban Guides je mee door museumwoning Huis Sonneveld. Tijdens de tour zal de rondleider zich richten op de geschiedenis van het huis en de vele interessante details.

2018
16
Jun

Tijdens de Dag van de Architectuur nemen de rondleiders van Urban Guides je mee door museumwoning Huis Sonneveld. Tijdens de tour zal de rondleider zich richten op de geschiedenis van het huis en de vele interessante details.

2018
14
Jun

Arno van der Hoeven presenteert de belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek naar participatieve erfgoedwebsites, Mike de Kreek zal ingaan op de sociale kracht van online buurtherinneringen, en Walther Hasselo vertelt over het verrijken van stedelijke erfgoedcollecties door middel van crowdsourcing en linked data.

2018
26
Apr

Conservatoren Harm Stevens en Ludo van Halem van het Rijksmuseum laten de afdeling twintigste eeuw zien in het Rijksmuseum en vertellen over achtergrond en ontwikkeling van deze afdeling. Er zijn verschillende collectiestukken van Het Nieuwe Instituut in deze tentoonstelling te zien.

2018
12
Apr

Een zoektocht naar een meer pluriforme blik op gedeeld erfgoed van Indonesië, Suriname en Nederland aan de hand van bronnen uit het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw en onderzoek naar het Surinaamse landschap. Met Sara Frikech, Daphne Bakker, Paul Bijl, Thiëmo Heilbron, Simone Zeefuik en Hetty Berens.

2018
18
Mrt

Op 18 maart presenteren het Jaap Bakema Study Centre en Archis/Volume het boek Jaap Bakema and the Open Society, het eerste uitvoerige werk over deze Nederlandse architect en diens ideeën en idealen met betrekking tot de samenleving als geheel. Met Dirk van den Heuvel, Brita Bakema, Arnold Reijndorp, Dick van Gameren, Frans Hooykaas, en Herman Hertzberger.

2018
08
Feb

Tegen de achtergrond van filmbeelden en foto's uit de jaren twintig dragen acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer passages voor uit de correspondentie en teksten van Han van Loghem en zijn echtgenote Berthe Neumeijer over hun verblijf in de Siberische stad Kemerovo. Een film van Pim Zwier en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

2018
08
Feb

Op een aantal donderdagen worden er rondleidingen door het Rijksarchief gegeven, als onderdeel van het Thursday Night Live! programma. Komende donderdag staat in het teken van de tentoonstelling Finders Keepers. Met reisschetsen van Arthur Staal, reisfoto's van P. J. H. Cuypers en maquettes van MVRDV.

2018
01
Feb

Een avond waarop wordt gespeculeerd over alternatieve strategieën voor hergebruik en behoud van architectuur. Lionel Devlieger (Rotor), Suzanne Mulder (Het Nieuwe Instituut), Neil Bingham (Victoria & Albert Museum) en Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) gaan hierover in gesprek met als voorbeelden de gebouwen van het Ministerie van Sociale Zaken en Robin Hood Gardens in Londen.

2017
14
Dec

Een duo-lezing in Huis Sonneveld met ontwerper Sabine Marcelis en architectuurhistoricus Hetty Berens. Marcelis en Berens reflecteerden ieder aan de hand van een specifiek interieurproject op ontwerpstroming De Stijl. De twee verhalen maken inzichtelijk dat De Stijl allerminst een geïsoleerd avant-garde project was, maar in vele richtingen en tot op vandaag de dag zijn invloed doet gelden. 

2017
26
Okt

Het Nieuwe Instituut presenteert een publicatie naar aanleiding van de Frankfurt Dialogen, met bijdragen van o.a. Bart Decroos, Gideon Boie, Lara Schrijver, Daniel Rosbottom en Tom Avermaete. Samen vormen ze een momentopname van een nieuw architectuurdiscours dat zich in Nederland en Vlaanderen ontwikkelt.

2017
12
Okt

In de tentoonstelling Finders Keepers, een 'grande parade' van verzamelingen, zijn ook de kaartenbakken van stedenbouwkundige Th. K. van Lohuizen te zien. In deze lezing vertelt ruimtelijk planner en hoogleraar Zef Hemel over het het kaartenbaksysteem van Van Lohuizen en emiritus-hoogleraar Arnold van der Valk zal de persoon Van Lohuizen verder uitlichten.

2017
05
Okt

Een caleidoscopische avond over architectuurfotografie met als vertrekpunt de omvangrijke fotocollectie van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Met bijdragen van fotograaf Frank van der Salm, architect Jan Benthem, schrijfster Sanneke van Hassel, conservator Ellen Smit en restaurator Erica Jonkman.

2017
21
Sep
15:00 – 17:00
 

Digitale duurzaamheid vereist dat erfgoedprofessionals over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, nu en in de toekomst. Zijn we al zo ver? Sluit het kennisaanbod goed genoeg aan op de vraag? En wat is die vraag eigenlijk?

2017
08
Sep

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

2017
11
Jul
11/07/2017 – 03/09/2017
 

In het themajaar '100 jaar De Stijl. Mondriaan tot Dutch Design’ heeft PostNL in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en het Gemeentemuseum Den Haag een postzegelvel van tien De Stijl-postzegels uitgegeven met topstukken van beider musea. De pop-in expo toont in de zomerweken de context van dit door ontwerpbureau PutGootink ontworpen postzegelvel met onder meer een korte film over het maakproces, één van de topstukken uit de collectie van Theo van Doesburg en een eigentijds behangontwerp geïnspireerd op De Stijl.

2017
06
Jul

Tijdens deze Thursday Night maakte Het Nieuwe Instituut een uitstapje buiten de architectuurcollectie en nodigde kunstenaar Rafaël Rozendaal en data designer Jan Willem Tulp uit om hun visie en ervaring ten aanzien van het digitale archief te delen. Rozendaal deed dit aan de hand van zijn eigen digitalekunstarchief, Jan Willem Tulp vanuit zijn expertise om met visualisaties digitale én fysieke archieven beter toegankelijk te maken.

2017
29
Jun

Huis Sonneveld geldt als een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen. Maar de ontwerptekeningen laten zien dat de functionalistische vorm van het huis weliswaar snel gevonden was, maar dat het bereiken van een functionele indeling meer voeten in de aarde had. Architectuurhistoricus en conservator Hetty Berens gaat aan de hand van archiefmateriaal op zoek naar de ontwerpgeschiedenis van het huis. Welke keuzes zijn er gemaakt, en wie waren daar bij betrokken?

2017
16
Jun

Op 16 juni organiseerde het Jaap Bakema Study Centre een symposium over de urgente vraag naar betaalbare woningbouw, de planning en het ontwerp ervan. Het symposium maakte deel uit van het International Social Housing Festival 2017 en bracht een keur aan internationale onderzoekers en ontwerpers samen: Kenny Cupers, Anne Kockelkorn, Jörg Stollmann, René Boer, Mirjana Milanovic en Dick van Gameren.

2017
10
Jun
10/06/2017 – 17/09/2017
Gemeentemuseum Den Haag

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

2017
11
Mei

Het Weizmann House in Rehovot, Israel (1934-1937), is ontworpen door de Joodse architect Erich Mendelsohn voor Vera Weizmann en Chaim Weizmann, zionist, wetenschapper, en in 1949 verkozen tot de eerste president van de staat Israel. Architect Tal Eyal is als adviseur betrokken bij de renovatie van het Weizmann House die dit jaar wordt afgerond.

2017
06
Apr

Op 6 april 2017 stond Thursday Night Live! in het teken van feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

2017
30
Mrt

Wat is de stand in het land van archieven van kunstenaars, ontwerpers, verzamelaars, culturele instellingen en bedrijven? De Boekmanstichting, het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw/Het Nieuwe Instituut, DEN Kenniscentrum Digitaal Erfgoed, de Reinwardt Academie en het  RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis organiseren een debat op 30 maart 2017 waarin de stand van deze culturele archieven onder de loep wordt genomen.

2017
09
Mrt

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een week voor de verkiezingen stond het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Met Sybilla Dekker, Erik van Merrienboer, Floor Milikowksi, Sander Pleij, Govert van Oord, John Nederstigt, David Evers en Adri Duivesteijn.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
19
Jan

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

2017
19
Jan

Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut de publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier veelbelovende ontwerpers kijken terug op 25 jaar architectuurbeleid en er wordt vooruit gekeken naar de komende 25 jaar. 

2017
10
Jan
10/01/2017 – 05/02/2017
 

25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland heeft een rijke en veelkleurige oogst opgeleverd. De door het Atelier Rijksbouwmeester samengestelde tentoonstelling laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. In de tentoonstelling is tevens ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

2016
08
Dec
19:00
Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over de betekenis van de context voor een architectonisch ontwerp. Over hoe het inpassen in en voortbouwen op bestaande condities nieuwe plekken kan opleveren. Met Eagles of Architecture (BE), Christian Kieckens (BE), Korth Tielens architecten (NL), Studio Nauta (NL) en Tom Avermaete (BE).

2016
24
Nov

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over de uitgekiende precisie waarmee zij exterieur en interieur van een gebouw vormgeven met bijzondere aandacht voor detaillering, compositie en materialiteit. Met BureauvanEig (NL), ONO (BE), Jan Vermeulen (BE) en Daniel Rosbottom (UK).

2016
23
Nov
23/11/2016 – 24/11/2016
 

W.H.Gispen was ontwerper, ondernemer en naamgever van het bedrijf dat hij in 1916 oprichtte en waarvan de in serie geproduceerde verchroomde stalen buisstoelen het bekendste product zijn geworden. Voor PAN Podium heeft Ad van den Bruinhorst van Galerie Van den Bruinhorst in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Amsterdam, Gispen International en Het Nieuwe Instituut een tweedaags programma samengesteld rond 100 jaar Gispen. 

2016
13
Nov

De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor Huis Sonneveld een nieuw werk. Opera-House is een huiselijke opera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en –technologie, die de ervaring van het verhuizen van een traditionele naar een moderne omgeving als uitgangspunt neemt.

2016
09
Nov
19:00
Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hoe de ogenschijnlijke radicaliteit van hun architectuur een genuanceerde poëtische kwaliteit kan opleveren. Met Goes & Berry (BE), Olivier Goethals (BE), Freek Persyn (51N4E) (BE), Lara Schrijver (Universiteit van Antwerpen) (NL) en Studio Donna van Milligen Bielke (NL).

2016
30
Okt

'Maison d’Artiste. Onvoltooid icoon van De Stijl' onderzoekt het revolutionaire culturele belang van het ontwerp voor het legendarische kunstenaarshuis Maison d’Artiste. Het ontwerp uit 1923 van schilder Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren vormt één van de sleutelwerken van de Nederlandse avant-garde beweging De Stijl.

2016
27
Okt

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Met de bureaus GAFPA (BE), Raamwerk (BE), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (NL) en Koen van Velsen architecten (NL).

2016
13
Okt

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
09
Okt
11:00 – 17:00
Huis Sonneveld en Museum Boijmans van Beuningen

Dit jaar bestaat de firma Gispen 100 jaar. In samenwerking met museum Boijmans van Beuningen organiseert Het Nieuwe Instituut op 9 oktober een Gispendag.

2016
20
Sep
19:30 – 21:30
 

De tatami is een Japanse vloermat waarvan de afmetingen zijn gebaseerd op het menselijk lichaam. Het is een van de vier 'platformen' waar de installatiereeks Platform. Body/Space aan is gewijd. Deze avond presenteerde Sophie Berrebi het onderzoek achter Platform. Body/Space en gaf Carola Hein een lezing over de betekenis en geschiedenis van de tatami.

2016
15
Sep

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen? Deze avond werd het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw bekeken through queer eyes. Op zoek naar sporen van de queer emancipatiegeschiedenis, met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel.

2016
15
Sep

Door met een ‘andere' blik naar de architectuurdiscipline te kijken wordt gezocht naar nieuwe manieren om vanuit het LHBT-perspectief tot een inclusieve benadering van architectuur en stedenbouw te komen. Sprekers zijn onder anderen Henry Urbach, die in 1994 de tentoonstelling Queer Space in New York organiseerde, Wolfgang Voigt, die samen met Uwe Bresan werkt aan een boek over homoseksuele architecten, en Riëtte van der Werff, die bezig is met een bouwproject voor LHBT-senioren in Amsterdam.

2015
13
Nov

Een eerbetoon aan de dienstbodes van de familie Sonneveld, zo zou je het project kunnen samenvatten waarmee Natalie Konopelski haar master interieurarchitectuur aan het Piet Zwart Instituut behaalde. In het archief van Het Nieuwe Instituut ging ze op zoek naar ontbrekende informatie over hun leven in Huis Sonneveld. Meer in het algemeen vormt haar werk een kritiek op de wijze waarop in museumwoningen als Huis Sonneveld een reconstructie als werkelijkheid wordt gepresenteerd.

2015
22
Okt

Architectenbureau MVRDV droeg najaar 2015 zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het is het eerste grotendeels uit digitale bestanden bestaande archief dat aan het rijksarchief voor architectuur wordt toegevoegd. Wat betekent dit voor het beheer van dit archief?

2015
17
Sep

Hoe vertel je verhalen met data? In tijden van overvloedige stromen aan Open en Big Data, is het verwerken, interpreteren en visualiseren ervan urgenter dan ooit. Deze Lecture Night met Richard Vijgen was een samenwerking met de Master Design van de Willem de Kooning Academie en onderdeel van hun reeks 'Open Lectures’.