2017
11
Mei

Het Weizmann House in Rehovot, Israel (1934-1937), is ontworpen door de Joodse architect Erich Mendelsohn voor Vera Weizmann en Chaim Weizmann, zionist, wetenschapper, en in 1949 verkozen tot de eerste president van de staat Israel. Architect Tal Eyal is als adviseur betrokken bij de renovatie van het Weizmann House die dit jaar wordt afgerond.

2017
10
Jun

Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend. In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Afgelopen activiteiten

2017
06
Apr

Op 6 april 2017 stond Thursday Night Live! in het teken van feminismen in de architectuur en de manifestatie van vrouwen in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw. Met TU Delft Feminists, architect Afaina de Jong en stedenbouwkundige Riek Bakker.

2017
30
Mrt

Wat is de stand in het land van archieven van kunstenaars, ontwerpers, verzamelaars, culturele instellingen en bedrijven? De Boekmanstichting, het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw/Het Nieuwe Instituut, DEN Kenniscentrum Digitaal Erfgoed, de Reinwardt Academie en het  RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis organiseren een debat op 30 maart 2017 waarin de stand van deze culturele archieven onder de loep wordt genomen.

2017
09
Mrt

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet' en een kluwen aan platforms, agenda’s, initiatieven, acties en instituties ontstond. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen? Een week voor de verkiezingen staat het tweede gesprek van het Ministerie van Ruimtelijke Zaken in het teken van politieke macht. Met Sybilla Dekker, Erik van Merrienboer, Floor Milikowksi, Sander Pleij, Govert van Oord, John Nederstigt, David Evers en Adri Duivesteijn.

2017
02
Feb

Op zoek naar sporen van de Nederlandse kraakgeschiedenis en haar betekenis voor de hedendaagse architectuur wordt het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw deze avond gekraakt. Met bijdragen van conservator Hetty Berens, architect Ton Venhoeven, onderzoeker en kunstenaar Reinier Kranendonk en onderzoeker en activist René Boer.

2017
19
Jan

In 2010 schafte Nederland na vijftig jaar haar centrale ruimtelijke planning af. Voortaan gold het credo 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Wat heeft deze koers zes jaar later opgeleverd en tot welke nieuwe verhoudingen heeft het geleid? Wie bepalen nu de ruimtelijke inrichting van Nederland en wat drijft hen?

2017
19
Jan

Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut de publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier veelbelovende ontwerpers kijken terug op 25 jaar architectuurbeleid en er wordt vooruit gekeken naar de komende 25 jaar. 

2017
10
Jan
10/01/2017 – 05/02/2017
 

25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland heeft een rijke en veelkleurige oogst opgeleverd. De door het Atelier Rijksbouwmeester samengestelde tentoonstelling laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. In de tentoonstelling is tevens ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

2016
08
Dec
19:00
Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over de betekenis van de context voor een architectonisch ontwerp. Over hoe het inpassen in en voortbouwen op bestaande condities nieuwe plekken kan opleveren. Met Eagles of Architecture (BE), Christian Kieckens (BE), Korth Tielens architecten (NL), Studio Nauta (NL) en Tom Avermaete (BE).

2016
24
Nov

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over de uitgekiende precisie waarmee zij exterieur en interieur van een gebouw vormgeven met bijzondere aandacht voor detaillering, compositie en materialiteit. Met BureauvanEig (NL), ONO (BE), Jan Vermeulen (BE) en Daniel Rosbottom (UK).

2016
23
Nov
23/11/2016 – 24/11/2016
 

W.H.Gispen was ontwerper, ondernemer en naamgever van het bedrijf dat hij in 1916 oprichtte en waarvan de in serie geproduceerde verchroomde stalen buisstoelen het bekendste product zijn geworden. Voor PAN Podium heeft Ad van den Bruinhorst van Galerie Van den Bruinhorst in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Amsterdam, Gispen International en Het Nieuwe Instituut een tweedaags programma samengesteld rond 100 jaar Gispen. 

2016
13
Nov

De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor Huis Sonneveld een nieuw werk. Opera-House is een huiselijke opera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en –technologie, die de ervaring van het verhuizen van een traditionele naar een moderne omgeving als uitgangspunt neemt.

2016
09
Nov
19:00
Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hoe de ogenschijnlijke radicaliteit van hun architectuur een genuanceerde poëtische kwaliteit kan opleveren. Met Goes & Berry (BE), Olivier Goethals (BE), Freek Persyn (51N4E) (BE), Lara Schrijver (Universiteit van Antwerpen) (NL) en Studio Donna van Milligen Bielke (NL).

2016
30
Okt

'Maison d’Artiste. Onvoltooid icoon van De Stijl' onderzoekt het revolutionaire culturele belang van het ontwerp voor het legendarische kunstenaarshuis Maison d’Artiste. Het ontwerp uit 1923 van schilder Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren vormt één van de sleutelwerken van de Nederlandse avant-garde beweging De Stijl.

2016
27
Okt

Nederlandse en Vlaamse architecten gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde opvattingen over vakmanschap, maatwerk en ruimtelijke kwaliteit ondanks de verschillende culturele en historische condities. Met de bureaus GAFPA (BE), Raamwerk (BE), Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (NL) en Koen van Velsen architecten (NL).

2016
13
Okt

In steden als Londen, New York en zelfs het minder geprivatiseerde Amsterdam worden woningen steeds schaarser en duurder. In deze Reading Room zal architect Jack Self ingaan op het begrip ‘domestic time’ (huiselijke tijd) en onverwachte strategieën voorstellen waarmee het huis weer als leefruimte kan worden behandeld, in plaats van als speculatieobject.

2016
09
Okt
11:00 – 17:00
Huis Sonneveld en Museum Boijmans van Beuningen

Dit jaar bestaat de firma Gispen 100 jaar. In samenwerking met museum Boijmans van Beuningen organiseert Het Nieuwe Instituut op 9 oktober een Gispendag.

2016
20
Sep
19:30 – 21:30
 

De tatami is een Japanse vloermat waarvan de afmetingen zijn gebaseerd op het menselijk lichaam. Het is een van de vier 'platformen' waar de installatiereeks Platform. Body/Space aan is gewijd. Deze avond presenteerde Sophie Berrebi het onderzoek achter Platform. Body/Space en gaf Carola Hein een lezing over de betekenis en geschiedenis van de tatami.

2016
15
Sep

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen? Deze avond werd het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw bekeken through queer eyes. Op zoek naar sporen van de queer emancipatiegeschiedenis, met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel.

2016
15
Sep
15:00 – 17:30
 

Door met een ‘andere' blik naar de architectuurdiscipline te kijken wordt gezocht naar nieuwe manieren om vanuit het LHBT-perspectief tot een inclusieve benadering van architectuur en stedenbouw te komen. Sprekers zijn onder anderen Henry Urbach, die in 1994 de tentoonstelling Queer Space in New York organiseerde, Wolfgang Voigt, die samen met Uwe Bresan werkt aan een boek over homoseksuele architecten, en Riëtte van der Werff, die bezig is met een bouwproject voor LHBT-senioren in Amsterdam.

2015
13
Nov

Een eerbetoon aan de dienstbodes van de familie Sonneveld, zo zou je het project kunnen samenvatten waarmee Natalie Konopelski haar master interieurarchitectuur aan het Piet Zwart Instituut behaalde. In het archief van Het Nieuwe Instituut ging ze op zoek naar ontbrekende informatie over hun leven in Huis Sonneveld. Meer in het algemeen vormt haar werk een kritiek op de wijze waarop in museumwoningen als Huis Sonneveld een reconstructie als werkelijkheid wordt gepresenteerd.

2015
22
Okt

Architectenbureau MVRDV droeg najaar 2015 zijn archief over aan Het Nieuwe Instituut. Het is het eerste grotendeels uit digitale bestanden bestaande archief dat aan het rijksarchief voor architectuur wordt toegevoegd. Wat betekent dit voor het beheer van dit archief?

2015
17
Sep

Hoe vertel je verhalen met data? In tijden van overvloedige stromen aan Open en Big Data, is het verwerken, interpreteren en visualiseren ervan urgenter dan ooit. Deze Lecture Night met Richard Vijgen was een samenwerking met de Master Design van de Willem de Kooning Academie en onderdeel van hun reeks 'Open Lectures’.