Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De archiefbijeenkomst vindt plaats in het kader van het onderzoeksproject Rethinking the Collection en de tentoonstelling MVRDVHNI The Living Archive of a Studio. Het archief van architectenbureau MVRDV bestaat grotendeels uit digitale bestanden en stelt Het Nieuwe Instituut voor nieuwe uitdagingen en vragen — waaronder die van het verdwijnende onderscheid tussen origineel en kopie. 

In het digitale tijdperk zijn copy paste, re-use en re-mix van bestaand materiaal kern van culturele productie geworden. Ook voor MVRDV is, net als voor veel andere hedendaagse architectuurbureaus, copy paste een van de ontwerpstrategieën. Materiaal en data uit het archief worden telkens hergebruikt of gerecombineerd in nieuwere projecten. Digitale archieven zoals dat van MVRDV zijn ‘levende archieven’, waarbij de inhoud fluïde circuleert tussen heden, verleden en toekomst. Niet alleen de grenzen tussen origineel en kopie verdwijnen, ook die tussen ‘archief’ en ‘work in progress’.

Het doel van deze bijeenkomst is het onderzoeken van nieuwe zienswijzen op kopiëren en sampling door ontwerpers, en op nieuwe benaderingen van het bewaren en ontsluiten van levende architectuurarchieven.

Sprekers

  • Georg Vrachliotis, Professor Theory of Architecture and Digital Culture, Department of Architecture, TU Delft;
  • Ania Molenda, researcher en curator, o.a. auteur van HNI rapport ‘Understanding Digital Architecture’;
  • Ellen Smit, researcher en conservator Het Nieuwe Instituut, o.a. verantwoordelijk voor onderzoek naar kopieën in het analoge architectuurarchief;
  • Leo Stuckardt, architect MVRDV Next

Moderator: Ludo Groen, ETH Zurich.

datum
21/06/2022
tijd
19:30 – 21:30
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Regulier€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75