Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de tentoonstelling Finders Keepers, een 'grande parade' van verzamelingen, zijn ook de kaartenbakken van stedenbouwkundige Th. K. van Lohuizen te zien. In deze lezing vertelt ruimtelijk planner en hoogleraar Zef Hemel over het het kaartenbaksysteem van Van Lohuizen en emiritus-hoogleraar Arnold van der Valk zal de persoon Van Lohuizen verder uitlichten. Hemel bemiddelde bij de overdracht van het kaartenbaksysteem van architect Van Lohuizen aan het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Van der Valk schreef een biografie over Van Lohuizen.


 

datum
12/10/2017
tijd
19:00 – 19:45
taal
Nederlands
verder deze avond

Museum open tot 21.00 uur

The New Haberdashery open tot 21.00 uur

Thursday Night Live! Wat is het Nederlandse landschap?

 

 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, aanmelden via Tickets

Kaartenbakken van Van Lohuizen

Stedenbouwkundige en planoloog Th. K. van Lohuizen (1890-1956) spande zich in om stedenbouwkundig onderzoek van de grond te krijgen. Behalve het verzamelen van sociaaleconomische informatie ging het hem vooral om de ontwikkeling van een wetenschappelijke methodologie.

Voor elke stad, dorp en gehucht in Nederland werd een fiche gemaakt waarop een detail uit de topografische kaart 1:25.000 werd geplakt en gegevens van diverse volkstellingen werden genoteerd. Op elk fiche stond een historisch overzicht van het aantal inwoners en het aantal huizen in 1920, 1930 en 1947 en hoe de ontwikkeling van de bevolking zich verhield ten opzichte van de landelijke ontwikkeling. Verder werd de score op de economische index vermeld. Het is een even vroeg als mooi voorbeeld van een discipline die de eigen vooronderstellingen op basis van documentatie wenst te objectiveren en grip probeerde te krijgen op de relatie tussen ruimte en samenleving.

Bekijk meer verzamelingen uit het archief in Finders Keepers

Finders Keepers: The art of finding

Met het najaarsprogramma, waarin ‘de verzameling’ in haar vele gedaanten en betekenissen centraal staat, maakt Het Nieuwe Instituut het publiek deelgenoot van het plezier, de noodzaak en de complexiteit die verzamelingen kenmerken. Van de verzamelingen in de tentoonstelling Finders Keepers tot de architectuurcollectie van Het Nieuwe Instituut: elke collectie vertelt een persoonlijk verhaal. Tijdens Thursday Night Live! worden deze verhalen uitgelicht waardoor een aanstekelijk perspectief wordt geboden op wat verzamelen in essentie is: de kunst van het vinden, kiezen, ordenen en betekenis geven.

Andere lezingen in deze reeks:
28/09/2017 De kunst van het verzamelen met Pet van de Luijtgaarden
09/11/2017 The Black Archives, met New Urban Collective

Thursday Night Live!

Thursday Night Live! staat voor verdieping, uitwisseling en ontmoeting – een avond om over na te praten en verder te denken. Vanaf 18.30 uur is het mogelijk om in Het Nieuwe Café een Thursday Bite te nuttigen. Dinervouchers a € 7,50,- zijn tot een dag tevoren te krijgen via de link Tickets of aan de bar op de avond zelf.