Ook is het interessant te kijken naar de terminologie die door de tijd heen gebruikt is. Zo werd in 1914 in Het Huis Oud & Nieuw gerefereerd aan een “uitbreiding gesticht voor idiote meisje te Druten” en in het tijdschrift Bouw uit 1967 werd nog geschreven over een “tehuis voor werkende debiele jongens”. Een dergelijke woordkeuze kunnen we ons vandaag de dag niet meer voorstellen, en past niet bij ons idee van het creëren van een veilige woonomgeving. Maar hoe werd, in weerwil van dergelijke kwalificaties die de tijdgeest typeerden, toch een geschikt en veilig huis, gezinsvervangend tehuis of gesloten instelling ontworpen? Waar hadden architecten rekening mee te houden en welke afwegingen maakten ze?
Een greep uit de archieven van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw laat zien hoe aan deze ontwerpopgave door de tijd heen invulling is gegeven. Aan de hand van het materiaal en de bijdragen van verschillende sprekers wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling die de huisvesting voor verstandelijk beperkten heeft doorgemaakt.
Remco Kwint
Remco Kwint, docent aan Hogeschool Rotterdam, houdt zich onder andere bezig met de vraag hoe de historische beeldvorming rondom mensen met en beperking invloed heeft op het beleid of de zorg voor deze mensen. Hierin geeft hij onder andere een minor LVB, licht verstandelijk beperkten. Daarnaast is hij ruim 12 jaar werkzaam geweest bij ASVZ.
Christiaan Schuit
Het onderzoek van Christiaan Schuit, designer en projectmanager bij LEVS architecten, gaat in op de woonomgevingen in de stad voor mensen met dementie. Ook kijkt hij naar de verschuivingen van bepaalde woonopties: van instituten naar tehuizen.
Dwars door het archief
Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4 miljoen tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto’s, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.