Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 3 februari zijn leden van de zogenaamde Tanthofwerkgroep te gast, die in de jaren ‘70 verantwoordelijk was voor het herziene ontwerp van de Delftse uitbreidingswijk Tanthof. Frans Hooykaas, Peter Lüthi, Joost Váhl, Hiwe Groenewolt en Anneloes Groenewolt-van den Berg zullen hun herinneringen aan dit proces delen aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

datum
03/02/2019
tijd
14:00 – 16:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

De Tanthofwerkgroep

Het Rotterdamse bureau Van den Broek en Bakema maakte in 1969 het eerste ontwerp voor de woonwijk Tanthof ten zuiden van Delft. Het plan voorzag in een kern van hoogbouwensembles langs en over de provinciale weg richting Rotterdam. Daaromheen waren de laagbouwbuurten gesitueerd. Na kritiek werd het eerste plan verworpen. De provinciale weg verdween, evenals de hoogbouw. Er werd een brede werkgroep opgericht met ontwerpers van Van den Broek en Bakema, gemeentemedewerkers en bewonersvertegenwoordigers, waaronder Joost Váhl, Anneloes van de Berg, Hiwe Groenewolt, Frans Hooykaas, Peter Lüthi, Jan Stokla, en Abe Bonnema. Deze werkgroep ontwikkelde een geheel nieuw plan. Het bestaande polderlandschap verdween niet onder een metersdikke zandlaag zoals gebruikelijk was bij de aanleg van woonwijken, maar vormde juist de basis voor het nieuwe ontwerp.

Habitat

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel. Habitat toont werk uit de archieven van Aldo van Eyck, Jaap Bakema en Alison & Peter Smithson, aangevuld met recentere voorbeelden van Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom. De installatie dient als podium voor gesprek om de betekenis van ‘habitat’ toen en nu verder te onderzoeken.