Het ontwerp van het sociale
Rudy Guedj
Rudy Guedj (1988, Frankrijk) gebruikt verschillende media – van boek- en tentoonstellingsontwerp tot tekenen, schrijven en installaties – om de associatieve processen te onderzoeken die vaak ten grondslag liggen aan verhalen Naast zijn werk als grafisch ontwerper, publiceert hij ook boeken onder het label Building Fictions, een publicatieproject dat ‘bouwen’ als methodologie in beschouwing neemt. De intentie is om de kracht van verhalen te benadrukken in ontwerppraktijken die op het snijvlak van kunst, ontwerp, architectuur en literatuur plaatsvinden.
Hetty Berens
Hetty Berens is architectuurhistoricus en als conservator van Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld verantwoordelijk voor acquisities en collectieonderzoek. Ze maakt daarnaast tentoonstellingen, publiceert en geeft lezingen. Ze verzorgde de presentatie Simultaan Modernisme in Huis Sonneveld en bereidde een tentoonstelling voor over De Stijl in het Haags Gemeentemuseum, met collectiestukken van Het Nieuwe Instituut.
Tabea Nixdorff
Het werk van Tabea Nixdorff omvat geschreven werk, het ontwerpen en uitgeven van boeken, voorlees voorstellingen en gezamenlijk leren. Hoewel getraind in typografie, is haar werk vaak een verkenning van de marges – als sociaal verschijnsel en als medium. Het wijst ons op, en geeft een stem aan, gender-gerelateerde absenties en omissies in gevestigde Westerse geschiedenissen. In zowel haar onafhankelijke werk als haar samenwerkingsprojecten spelen onderzoek en archieven een essentiële rol: vergankelijke materiële cultuur vormt de ingang om nieuwe methodes van kennisdeling te verkennen.
Setareh Noorani
Setareh Noorani is een architect, onderzoeker, ‘zinester’ en deel van het experimentele muziekcollectief Zenevloed. In haar projecten en creatieve betrekkingen past ze verschillende media toe om processen van ontvouwen en belichamen te onderzoeken, waarbij trauma en tijd bevraagt worden en het werk zich altijd in het grijze gebied tussen academisch en artistiek onderzoek beweegt. Haar huidige onderzoek bij Het Nieuwe Instituut is gericht op kwalitatieve en paradigma-verschuivende ideeën omtrent dekolonisatie, feminisme, queer ecologieën, handelingsvermogen dat niet institutioneel is of op auteurschap berust. Als onderdeel van het project Collecting Otherwise en het interinstitutionele project The Critical Visitor, kijkt Noorani naar de implicaties van het collectieve, meer-dan-menselijke lichaam binnen architectuur, en het bijbehorende erfgoed en meerstemmige toekomsten.
Marleen Stikker
Marleen Stikker (1962) is medeoprichter van Waag en ‘De Digitale Stad’ (1993), het eerste openbare toegangsportaal tot het wereldwijde web in Amsterdam. Ze leidt Waag, een sociale onderneming dat bestaat uit een onderzoeksinstituut voor creatieve technologieën en sociale innovatie, en Waag Products, waar onder andere Fairphone uit geboren is, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Ze is ook lid van de Europese H2020 High-level Expert Group van de SRIA (de strategische onderzoek en innovatie agenda van de EU) over innovatieve Steden (DG Research) en de Nederlandse AcTi academie voor technologie en innovatie.
Simone C. Niquille
Simone C. Niquille is een Zwitserse ontwerper en onderzoeker. Met haar onderzoeksproject Technoflesh onderzoekt ze de representatie van identiteit zonder het lichaam. Ze behaalde haar bachelor Graphic Design aan Rhode Island School of Design in Providence in 2010 en studeerde af met een Master in Visual Strategies van het Sandberg Instituut Amsterdam in 2013. Ze is onderdeel van het design research collectief Space Caviar en docent aan de Architectural Association London.
TNL! In the Works
Neem een kijkje achter de schermen van Het Nieuwe Instituut en denk en praat mee over onderzoek, tentoonstellingen en programma’s die in voorbereiding zijn.