Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dichter K. Schippers leidde op 6 juli 2020 de feestelijkheden rond de opening van de tentoonstelling Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen in met een poëzievoordracht vanuit Huis Sonneveld. Hij las drie gedichten voor die daar te lezen zijn in combinatie met sieraden van Gijs Bakker.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Slijpsel

Op een kast in mijn klas
stond een wereldbol
daaronder zette ik
een puntenslijper
in de vorm van
een wereldbol

en zo herinner ik me
mijn werelden als ik
het sterreslijpsel
aan de hemel zie
 

Het gedicht 'Slijpsel' is in de tentoonstelling te lezen in combinatie met het sieraad Earth Brooch 379 uit 2014. Het verscheen voor het eerst in de bundel tellen en wegen, die in 2011 bij Querido in Amsterdam werd uitgegeven. Het is onderdeel van het online archief van Poetry International, waar ook een Engelse vertaling van het gedicht te vinden is, evenals een audiofragment waarin de dichter het zelf voorleest.

In De Groene Amsterdammer schreef Erik Lindner een commentaar bij de bundel, die hij in een bepaald opzicht zag als een ‘comeback’ van de destijds vijfenzeventigjarige Schippers als dichter: "Opnieuw staan er dozen op tafel, net als in zijn vroege werk. Optelsommen, ready-mades, van dadaïstisch minalisme tot aan verhalende gedichten over een zwerver in de Ritz. Het werk van Schippers is altijd te herleiden tot ideeën, met speelsheid en lichtheid uitgewerkt, gebaseerd op waarneming en begoocheling. In Tellen en wegen zie je de uiteenlopende gedaantes die dat kan aannemen.”

“Ik denk dat de lenigheid van K. Schippers eruit bestaat dat hij voorbij de genres denkt. In wezen is hij niet in literatuur of kunst geïnteresseerd, hij zoekt simpelweg een toepassing voor zijn idee.”

“Het werk van K. Schippers, hoe zorgvuldig en precies het ook is, treedt graag buiten de perken. ‘Elk bord belet of belooft’ zegt hij over verkeersborden en bordjes met opschriften. En over dingen die er wel zijn maar zo vanzelfsprekend dat je ze eigenlijk niet meer ziet. ‘Ze horen/ bij het vertrouwde dat nauwelijks meedoet// aan wat zichtbaar is.’ En zo lukt het hem om poëzie buiten het gedicht om te brengen, zonder in de val van het ‘poëtische’ te vallen, de dingen al te sierlijk te maken.”

datum
06/07/2020
tijd
18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75