Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De wijken Pendrecht in Rotterdam en KhTZ in Charkov van architect Lotte Stam-Beese worden door kunstenaar Wendelien van Oldenborgh bekeken door de lens van gender, klasse en ras. Een introductie op een work-in-progress over constructie en perceptie. Met bijdragen van Ievgeniia Gubkina, Hannah Dawn Henderson, Ola Hassanain en Alexandre Furtado Melville.

datum
08/11/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-19:30 Archive Talks: WORM Pirate Bay

Pop-in Expo: Wendingen 100 Jaar

Museum gratis van 17:00 tot 21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75
Thursday Bite€ 7,50

Wendelien van Oldenborgh deed onderzoek naar architect Lotte Stam-Beese en schrijver Hermina Huiswoud en vond daarbij twee belangrijke tijdstippen en plaatsen die het werk van deze twee vrouwen samenbrengt. Beiden hebben begin jaren dertig ervaringen opgedaan in de Sovjet-Unie en invloed uitgeoefend op het openbare leven in het Nederland van de jaren vijftig.

Als hoofdarchitect voor stedelijke planning in Rotterdam had Stam-Beese een belangrijke stem in het Nederlandse huisvestings- en woningbouwbeleid van na de Tweede Wereldoorlog. Huiswoud was eindredacteur van het tijdschrift The Negro Worker (1928–1937) en reisde de wereld rond voor de Communistische Internationale (Comintern). Ze was vanaf de jaren vijftig een kracht op de achtergrond in het culturele en politieke leven van de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam, vooral door haar nauwe samenwerking met de kunstenaars van de Harlem Renaissance.

Zowel de ideeën van Stam-Beese over huisvesting en woningbouw als de strijd van Huiswoud voor gelijkheid op het gebied van ras en klasse werden beïnvloed door de idealen en de praktijk van het communisme. Maar zowel de constructivistische buurt KhTZ in het Oekraïense Charkov – waar Lotte Stam-Beese deel uitmaakte van het Sovjet-designteam in de jaren dertig – als de beroemde Rotterdamse wijk Pendrecht uit de jaren vijftig, waar Stam-Beese's internationalistische idealen voor het wonen en samenleven werden verwezenlijkt, vertonen nu spanningen die samenhangen met hun oorsprong.

Met bijdragen van Levgeniia Gubkina, Hannah Dawn Henderson, Ola Hassanain en Alexandre Furtado Melville.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.