Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Future news, official screens
Oana Clitan

Wie zouden de omroepen, producenten en nieuwslezers of anchors van de toekomst kunnen zijn? En hoe zou de overheid zich tijdens een crisissituatie tot deze partijen verhouden? Oana Clitan neemt in haar project een voorschot op de manier waarop informatie over een tijdje gepresenteerd zou kunnen worden. Ze maakt daarvoor gebruik van de retoriek van nieuwsuitzendingen van vroeger en nu. De installatie gaat uit van een scenario waarin het door het verval van elektronische apparatuur tijdelijk niet langer mogelijk is om nieuw beeld te produceren. In deze wereld is beperkt beschikbaar archiefmateriaal het enige medium waarmee ergens nog visueel uitdrukking aan kan worden gegeven. De overheid zet die schaarse behouden gebleven beelden in om haar burgers te informeren over de laatste ontwikkelingen in de crisis.

Guy Königstein
Dear past, what would it take to throw you off balance?

Stille vergaderruimtes, lege trappen, stoffige planken, lange gangen en gesloten deuren bieden als bevroren ruimtes uit vervlogen tijden een podium aan ongenode bezoekers. Guy Königstein neemt in zijn project de gedaante aan van zo’n onverwachte gast, onschadelijke indringer of verlegen geest, die zoekend naar verbinding en manieren om erbij te horen door het doolhof van het archief dwaalt. Hij trekt laden en bestandsmappen open en stelt de vraag: “Lief verleden, wat is er nodig om je uit balans te brengen?”

Coming Out

In het archief van Gispen is een serie glasnegatieven teruggevonden die waarschijnlijk ooit voor reclamedoeleinden gemaakt is. Op de foto’s is een mannelijk model te zien dat demonstreert hoe een archetypische archiefkast van de meubelfabrikant in elkaar kan worden gezet. Guy Königstein neemt de kijker mee naar het moment dat de foto’s genomen werden; het wordt in zijn interpretatie een intieme gelegenheid waarbij het onderscheid vervaagde tussen model en product, tussen de ambities van fotografie en archivering en tussen de functies van blootstelling en verhulling.

Donna Verheijden
The Stolen Archive

In de jaren ’50 heeft er een ontmoeting van Het Genootschap plaatsgevonden op het Vuurtoreneiland in het IJmeer. Daar heeft men een verbond gesloten. Nu, 60 jaar later kijgen Qamilla en Arianna de opdracht van Het Genootschap een aantal archiefstukken te ontvreemden uit verschillende Rijksarchieven. De stukken moeten op 2 januari 2022 openbaar gemaakt worden. In de video-installatie volgen we Qamilla en Arianna op hun zoektocht in de archieven.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Open Archief

Open Archief brengt makers en erfgoedinstellingen met elkaar in gesprek over het belang van creatief hergebruik van erfgoed en het beschikbaar stellen van online collecties. Via een open oproep worden makers uitgenodigd om te experimenteren met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties op creatief, technisch en auteursrechtelijk gebied.

datum
19/10/2019
tot
27/10/2019
taal
Nederlands en Engels
 
locatie

Dutch Design Week

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10

5611 NH Eindhoven

toegang

Tickets via Dutch Design Week