Open Archief
Het openstellen van digitale, open en rechtenvrije collecties levert voor makers en instellingen nieuwe en verrassende verhalen op. Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werken samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis om het creatief hergebruik van open, digitale erfgoed collecties te stimuleren. Het beschikbaar stellen en artistiek hergebruiken van digitaal erfgoed staat daarbij centraal, met ruimte voor uiteenlopende creatieve, technische en auteursrechtelijke interpretaties.
Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben werden geselecteerd uit meer dan 190 makers die reageerden op een open call, alle drie met een sterke multidisclipinaire vise op creatief hergebruik van archiefmateriaal. De jury was vooral onder de indruk van de originele onderzoeksvragen en de eigentijdse en kritische visie op het archief, in combinatie met actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Gedurende een werkperiode van vijf maanden kregen zij de kans om op basis van de open archieven van de drie instituten een nieuw, autonoom kunstwerk te realiseren.
Behalve met een expositie in Het Nieuwe Instituut wordt Open Archief afgesloten met een online symposium over creatief hergebruik van archiefmateriaal. Open Archief wordt mede mogelijk gemaakt door Pictoright Fonds.
Nieuwe vormen van toegankelijkheid
Sinds 1 januari 2021 is Het Nieuwe Instituut een erfgoedinstelling. Netwerkvorming en partnerships zijn essentieel voor de ontsluiting van de collectie. Aan de hand van verschillende vormen van onderzoek - speculatief, academisch, ontwerpend, publiek - worden mogelijk nieuwe benaderingen, methodologieën en narratieve ontwikkeld om naar de collectie te kijken, er waarde aan toe te kennen en betekenis te geven.