Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Daria Kiseleva

Het onderzoek van Daria Kiseleva gaat over de esthetiek van representatie, en hoe culturele, sociale, politieke en economische omstandigheden zich manifesteren in beeldcultuur en mediatechnologieën. De video-installatie die ze maakt voor Open Archief 3.0 onderzoekt hoe verbeelding zich manifesteert in archieven, via utopische ideeën, politieke verbeeldingen en carnavalsvieringen. Het onderzoekt de vraag naar het recht op verbeelding, en of archieven een ruimte kunnen zijn om een andere toekomst voor te stellen.

Alice Wong & Simo Tse

'Snelle Berichten Nederland-China' is een Kantonees radioprogramma door en voor de Kantonese gemeenschap in Nederland dat van 1990 tot medio 2000 door de Nederlandse overheid werd gefinancierd. Het programma zou je kunnen zien als een achteruitkijkspiegel waarin de veranderende houding ten opzichte van immigranten wordt getoond, van zowel de besluitvormende klasse als binnen de gemeenschap zelf. Het project Voices and Breaths voor Open Archief 3.0 verbindt de werkervaring van de radiopresentatoren met hun ervaringen als Nederlands-Chinezen in Nederland, waardoor een dialoog ontstaat tussen hun vroegere en huidige zelf.

Remco Torenbosch

Remco Torenbosch onderzoekt de sociaaleconomische en politieke krachten die vaak een onzichtbare maar diepgaande invloed hebben op de mondiale samenleving. Voor Open Archief 3.0 onderzoekt hij de ontstaansgeschiedenis van de communistische partij in Nederland en de hieruit voortkomende communistische partij in Indonesië tijdens de Nederlandse kolonisatie. Door middel van een beeldonderzoek wil Torenbosch deze onderbelichte geschiedenis herarchiveren en in beeld brengen hoe deze twee politieke partijen, met beide een sterk anti-koloniaal programma, hebben bijgedragen aan de Indonesische onafhankelijkheid.  

datum
28/10/2022
tot
26/03/2023
taal
Nederlands en Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 

Open Archief

Het openstellen van digitale, rechtenvrije collecties voor creatief hergebruik levert voor zowel makers als instellingen nieuwe en verrassende verhalen op. Het geeft bovendien inzicht in de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van collecties, en in de technische en auteursrechtelijke implicaties van hergebruik. Het Nieuwe Instituut en Beeld & Geluid werken samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis om het creatief hergebruik van open, digitale erfgoedcollecties te stimuleren.

Kunstenaars Alice Wong & Simo Tse, Remco Torenbosch en Daria Kiseleva zijn via een open call geselecteerd voor deze editie van het project Open Archief.

Nieuwe vormen van toegankelijkheid

Netwerkvorming en partnerships zijn essentieel voor de ontsluiting van de collectie. Aan de hand van verschillende vormen van onderzoek - speculatief, academisch, ontwerpend, publiek - worden mogelijk nieuwe benaderingen, methodologieën en narratieve ontwikkeld om naar de collectie te kijken, er waarde aan toe te kennen en betekenis te geven.

Tip: Re-use Clinic #2

Op 29 september vindt de tweede Re:use Clinic plaats bij Open Archief-partner IISG in Amsterdam. De Open Archief Re:Use clinics is een serie praktijkgerichte publieksevenementen voor erfgoedprofessionals en geïnteresseerden in het creatief hergebruiken van erfgoedcollecties. Lees er meer over op de website openarchief.com