Thema dit jaar is Transities – Duurzaam duurt het langst. Huis Sonneveld is niet altijd een Rijksmonument of Museumwoning geweest. Het huis heeft meerdere bewoners gekend: na het vertrek van familie Sonneveld in 1955, heeft het huis tot 1996 gediend als ambtswoning in bezit van het Belgische consulaat. In 1997 is het gekocht door de Stichting Volkskracht, en werd het beheer overgedragen aan het toenmalige Nederlands Architectuurinstituut (nu Het Nieuwe Institutuut), die het, na een grondige restauratie, als museumwoning openstelde voor publiek.
Het doel van de restauratie was om huis en interieur in oorspronkelijke staat terug te brengen en te laten zien hoe de familie Sonneveld er destijds gewoond heeft. Bij de reconstructie van het gebouw en het interieur zijn de archieven in de Rijkscollectie van grote betekenis geweest, zoals dat van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Daarnaast is gebruik gemaakt van voorwerpen uit het bezit van de erven Sonneveld, zoals meubels en lampen, maar ook persoonlijke spullen die de familie verzameld heeft in de periode dat ze het huis bewoonden. In sommige gevallen zijn er replicas gemaakt naar oorspronkelijk ontwerp.
Duurzaamheid
Hoe ziet de toekomst van Huis Sonneveld eruit? Kan de museumwoning zelfvoorzienend worden met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak? De mogelijkheden van de zon, zonne-energie, mens en ontwerp staan centraal in de tentoonstelling The Energy Show, te zien vanaf 3 september in Het Nieuwe Instituut.