Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Vanaf 5 juni is de tijdelijke presentatie te zien van een unieke aanwinst voor de Rijkscollectie: een interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg. Het is een ontwerp uit 1926 voor Café-restaurant Aubette, één van de belangrijkste architectuurprojecten van De Stijl. 

Het is de enige maquette van Van Doesburg die na zijn overlijden in 1931 bewaard is gebleven. Op het eerste gezicht lijkt het om een één-dimensionaal werk te gaan. Maar de wanden klappen naar buiten open, zoals goed te zien is op een foto van de studio van Van Doesburg. De maquette toont de manier waarop Van Doesburg ruimte benaderde als de synthese van schilderkunst en architectuur.

Het werk wordt in deze presentatie getoond zoals het is aangekocht: ingelijst. Decennialang was het in bezit van de Zwitserse Galerie Gmurzynska, die het als een autonoom beeldend werk, ingelijst aan de wand tentoonstelde. Maar een dergelijke strikt disciplinaire benadering was precies waar Van Doesburg zich tegen verzette: een beeldend werk kon voor hem tegelijk architectuurproject, maquette en autonome kunst zijn.

Met deze verwerving krijgt het werk zijn oorspronkelijke, meerduidige betekenis terug, en wordt het weer onderdeel van het ontwerpproces. Het Nieuwe Instituut heeft al een serie van 32 tekeningen in beheer die het ontstaan van de Ciné-dancing documenteren.

Naast het object zelf wordt een video getoond van Tanja Busking over het werk, met een toelichting van conservator Hetty Berens en restaurator Elizabet Nijhoff Asser.

datum
05/06/2021
tot
12/09/2021
taal
Nederlands/Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Voor deze presentatie is een toegangskaartje niet nodig.