Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

The Queer Salon brengt een reeks publieksgesprekken, waarin met een 'queer gaze' wordt gekeken naar cultureel erfgoed en de bijbehorende institutionele praktijken van insluiting en uitsluiting. Een selectie uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw van Het Nieuwe Instituut vormt een 'conversation piece' voor een uitwisseling tussen ‘insiders’ en ‘outsiders’, de ‘kritische bezoekers’. Het oogmerk is om de bestaande vormen van institutionalisering en canonisering open te breken.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
22/06/2022
tijd
14:00 – 17:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

The Queer Salon #1

De openingssessie van The Queer Salon vond plaats op 2 februari 2021 midden in de covid-pandemie, en was daarom online. Gespreksgasten waren Indira van 't Klooster (directeur ARCAM), Vincent van Velsen (curator), en Ellen Smit (conservator Het Nieuwe Instituut). De keynote lezing werd gegeven door architect en queertheoreticus Olivier Vallerand, auteur van Unplanned Visitors, Queering the Ethics and Aesthetics of Domestic Space. De opnames zijn hier te bekijken.

The Critical Visitor

De serie The Queer Salon is een onderdeel van het project The Critical Visitor, dat wordt gesponsord door het Smart Culture-programma van NWO. Dit project onderzoekt hoe erfgoedinstellingen in hun organisatie, collectie en tentoonstellingsruimte inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen die tegemoetkomt aan de pluriforme eisen van de hedendaagse ‘kritische bezoeker’. Tegelijk met de Queer Salon-serie biedt het project een programma met veldlaboratoria en archiefinteracties. The Critical Visitor staat onder leiding van Eliza Steinbock (Universiteit Leiden), Hester Dibbits (Reinwardt Academie, Erasmus Universiteit) en Dirk van den Heuvel (TU Delft, Het Nieuwe Instituut); aan het project werkt een consortium van vijftien nationale erfgoedpartners mee.

Het Nieuwe Instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en is een van de initiatiefnemers van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Sinds de oprichting in 2013 experimenteert Het Nieuwe Instituut binnen zijn door de overheid gefinancierde taak als erfgoedinstelling met nieuwe, discursieve formats. In de wereld van architectuur en design is – in tegenstelling tot in de kunsten, de media en de cultuurwetenschappen – een queer en intersectioneel perspectief nog sterk onderontwikkeld. Daarin ligt dan ook een ambitie die The Queer Salon nastreeft in samenwerking met het consortium van academische en culturele partners van The Critical Visitor