Resituating Colonial Archives / Simpang Susun Arsip Kolonial
Hoe kunnen Indonesische onderzoekers, kunstenaars en architecten beter toegang krijgen tot de archieven van voormalige koloniën die als onderdeel van de Rijkscollectie worden bewaard in Rotterdam? Het Nieuwe Instituut werkt samen met de Indonesische platforms Gudskul en arsitekturindonesia.org in een workshop en een tentoonstelling over manieren om toegankelijkheid en toekomstige samenwerking te verbeteren.
![H.P. Berlage. Schets Balige, [Noord-Sumatra, Indonesië], 22 juni 1923. Collectie Het Nieuwe Instituut, archief BERL 290.317 H.P. Berlage. Schets Balige, [Noord-Sumatra, Indonesië], 22 juni 1923. Collectie Het Nieuwe Instituut, archief BERL 290.317](https://collectie.hetnieuweinstituut.nl/sites/default/files/styles/width_1024/public/kopie_van_berl_290.317.jpg?itok=zpJusDcK)
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die Het Nieuwe Instituut beheert bevat foto's, tekeningen, kaarten, brieven en andere documenten met betrekking tot Nederlands (ex-koloniaal) erfgoed, zoals de gebouwde omgeving in Indonesië. Deze archiefstukken worden goed bewaard in de depots van het instituut, maar de locatie in Rotterdam beperkt hun fysieke toegankelijkheid - vooral voor Indonesische gemeenschappen.
Het is daarom belangrijk om de toegankelijkheid van deze materialen te verbeteren, en solidariteit te benadrukken wat betreft (digitale) verspreiding. Deze internationale online workshop vat de geografische beperking op als een kritische kwestie en wil (digitale) middelen, instrumenten en netwerken beschikbaar stellen aan jonge onderzoekers en architecten- en kunstenaarscollectieven uit Indonesië, zodat zij toegang kunnen krijgen tot deze documenten en ze kunnen activeren.
De deelnemers, uitgenodigd door Gudskul en arsitekturindonesia.org, werken samen met mensen uit de praktijk uit Indonesië en Nederland om kennis uit te wisselen over manieren om koloniale archieven te onderzoeken en opnieuw te situeren. De workshop wordt afgesloten met een publieke presentatie.
Geselecteerde case studies
De archieven van Albert Frederik Aalbers, Liem Bwan Tjie, Hendrik Petrus Berlage, Johannes Martinus Groenewegen, Henri Maclaine Pont, Adolf Eibink en Johannes Theodorus van Oyen zijn geselecteerd als case studies. De gedigitaliseerde documenten die aan de deelnemers ter beschikking worden gesteld hebben betrekking op talrijke gebouwen en landschappen in Jakarta, Semarang, Surabaya, Bali, Medan en andere locaties in Indonesië. Deze case studies zijn bedoeld als uitgangspunt, maar de deelnemers worden aangemoedigd om de Rijkscollectie Nederlandse Architectuur en Stedenbouw verder te verkennen.
Uitgenodigde deelnemers zijn Kecoak Timur (Sidoarjo); Bangkit Mandela + Bardha (Tangerang Selatan); golCAR x Indras (Jakarta); Endira F. Julianda (Bandung); Ifana Tungga, Frengki Lollo, Armin Septiexan, Remon Nara Kaha (Skolmus, Kupang); Albert Rahman Putra (Gubuak Kopi, Solok); Rahmadiyah Tria Gayathri (Forum Sudut Pandang, Palu); Yasmin Tri Aryani (Jakarta)

Workshops
Sessie I Deel 1: Navigating the Collection (Alleen op uitnodiging)
08 december 2022 | 10:00 - 11:00 (CET) | 16:00 - 17:00 (GMT+7)
Introductie op het online doorzoeken van de collectie van Het Nieuwe Instituut, door archivaris Clara Stille-Haardt (Het Nieuwe Instituut).
Sessie I Deel 2: Navigating the Collection (Toegankelijk voor publiek)
08 december 2022 | 12:30 - 15:00 (CET) | 18:30 - 21:00 (GMT+7)
Hoe komt het dat de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw zoveel documenten bevat over de gebouwde omgeving in Indonesië? Hoe krijgen we toegang tot deze documenten en in hoeverre kunnen we ze gebruiken? In deze sessie bespreken archivarissen van Het Nieuwe Instituut en leden van de werkgroep Collecting Otherwise de archieven van het instituut en de initiatieven die zijn genomen om de collectie zichtbaarder, inclusiever en toegankelijker te maken. Sprekers: Hetty Berens (curator / conservator Het Nieuwe Instituut), Setareh Noorani (architect, onderzoeker, Het Nieuwe Instituut), Robin Hartanto Honggare (arsitektur indonesia)
Sessie II: Researching Colonial Indonesia (Alleen op uitnodiging)
15 december 2022 | 12:30 - 15:00 (CET) | 18:30 - 21:00 (GMT+7)
Welke mogelijkheden zijn er om onderzoek te doen naar het koloniale Indonesië? Welke verhalen kunnen documenten over de gebouwde omgeving ons vertellen? En hoe dragen deze historisch bronnen bij aan kennis over actuele kwesties? Deze sessie bespreekt methoden en onderwerpen die kunnen bijdragen aan ons betrokkenheid bij historische archieven en verkent verschillende benaderingen van onderzoek naar het verleden. Sprekers: Abidin Kusno en Amanda Pinatih (Stedelijk Museum Amsterdam, VU Amsterdam)
Sessie III: Forms of Archives (Alleen op uitnodiging)
29 december 2022 | 12:30 - 15:00 (CET) | 18:30 - 21:00 (GMT+7)
Hoe kunnen artistieke praktijken voortbouwen op archiefmateriaal? Op welke manieren kunnen historische documenten buiten het academische kader worden gebruikt? Welke ideeën en interacties kunnen we activeren via archieven? Deze sessie onderzoekt de verschillende vormen die archieven kunnen aannemen en het leven dat ze kunnen leiden buiten de opslagdozen en mappen. Sprekers: Iswanto Hartono (kunstenaar/ architect) en Melle van Maanen (junior curator, Museum Het Schip).
Sessie IV: Public Presentations (Toegankelijk voor publiek)
12 januari 2023 | 12:30 - 15:00 (CET) | 18:30 - 21:00 (GMT+7)
De laatste sessie van de serie workshops geeft de deelnemers de ruimte om hun werk te tonen in de vorm van een publieke presentatie. Twee externe respondenten, Ayos Purwoaji en Golnar Abbasi (kunstenaar / architect, onderzoeker) reageren op de gepresenteerde werken.
Het Nieuwe Instituut Online
Deelname is gratis
Als je wilt deelnemen aan de openbare sessies I of IV, reserveer dan hier een plek
Registreer je voor Sessie I Deel 2, op 08 december
Registreer je voor Sessie IV, op 12 januari 2023
