Architectuurhistoricus Mieke Dings geeft naar aanleiding van de collectiepresentatie Pleasure Parks een lezing over de doorlopende transformatie van vakantieparken, als gevolg van veranderende wensen en behoeften van vakantiegangers.

datum
28/06/2018
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis

Vakantieparken en architecten: het is niet de meest vanzelfsprekende combinatie. Velen denken meteen aan subtropische zwemparadijzen en massaal vermaak en keren ze snel de rug toe. Ooit was dat heel anders: ontwerpers als Auke Komter, Gerrit Rietveld, H. Th. Wijdeveld en J.B. Bakema omarmden recreatie en het vakantiepark juist als een fantastisch experimenteerterrein. In de lezing ‘Voorbij het vakantiepark’ zet Mieke Dings de ontwikkeling van het vakantiepark de afgelopen eeuw uiteen en roept ontwerpers op de opgave weer serieus te nemen. Juist nu ondernemers steeds meer over de grenzen van hun vakantiepark heen kijken én er een grote transformatieopgave ligt, zijn ontwerpers harder nodig dan ooit. Het is tijd om het enthousiasme van weleer nieuw leven in te blazen.

De collectiepresentatie Pleasure Parks, onderdeel van de tentoonstelling Dissident Gardens, is voorafgaand aan de lezing te bezoeken.

Mieke Dings

Mieke Dings (1979) is architectuurhistoricus en oprichter van bureau Dinges. Dings studeerde kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). In 2015 promoveerde ze aan de Technische Universiteit Delft (TU Delft) op het onderzoek Tussen tent en villa over de ontwikkeling van het vakantiepark in Nederland, dat bij nai010 uitgevers als boek verscheen onder de titel Tussen tent en villa. Het vakantiepark in Nederland 1920-nu