Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Archivaris Alfred Marks neemt Vrienden mee het depot in en laat aan de hand van bijzondere stukken uit het Rijksarchief zien op welke manieren architecten zich over de ontwerpopgave 'scholenbouw' hebben gebogen.

Alfred Marks: "De vakantie staat voor velen voor de deur of is net begonnen. De scholen zijn dicht, kinderen zijn in afwachting van een nieuw schooljaar en in sommige gevallen van een nieuwe school. Als volwassene en volop aan het werk is er alleen de herinnering aan zes jaar lagere school en daarna de middelbare. Soms is het in weemoed dat je terugkijkt op het gezeul met zware schooltassen door eindeloze gangen of komt een verstikkend gevoel naar boven van opgesloten zitten in een lokaal, Duitse naamvallen repeterend, terwijl buiten de zon schijnt en de vrijheid lonkt. Het schoolgebouw is door de tijd heen voor vele architecten een uitdagende en interessante opgave geweest. De vroegtwintigste-eeuwse architect Van Nieukerken bouwde strenge scholen als bolwerken van kennis, Jan Duiker ging voor het experiment en bouwde de beroemde openluchtschool in Amsterdam. Herman Hertzberger ontwerpt scholen als plekken waar kinderen al lerende kunnen spelen en spelend kunnen leren."

Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met zo'n 4 miljoen tekeningen, foto’s, affiches, documenten en maquettes. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.

Vrienden Dwars door het archief

De rondleiding Vrienden Dwars door het archief biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Rijksarchief en zelf te zien hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. De rondleidingen zijn exclusief voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut en een introducé.

datum
07/06/2018
tijd
17:00 – 18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Deze rondleiding is geannuleerd