Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Conservator Ellen Smit laat tijdens deze rondleiding door het archief tekeningen zien van 'structuralistische' architecten, zoals Piet Blom en Jan Verhoeven. Ze maakten bijzondere architectonische tekeningen met kleurrijke rasters en patronen. Hoe ontstond deze geheel eigen manier van visualiseren?

datum
08/03/2018
tijd
17:00 – 18:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut.
Aanmelden via vrienden@hetnieuweinstituut.nl

Het Nederlands structuralisme (1955-1980) is één van de meest toonaangevende denkrichtingen geweest in de Nederlandse architectuur na de Tweede Wereldoorlog. De stroming, met bekende vertegenwoordigers als Aldo van Eyck, Piet Blom, Herman Hertzberger en Jan Verhoeven, zette zich af tegen het naoorlogse functionalisme, en stelde er een humaan en poëtisch alternatief voor in de plaats. Opvallend is dat deze manier van denken en ontwerpen samenging met een geheel andere manier van visualiseren. In plaats van de gebruikelijke perspectieven en doorsnedes in zwart-wit, werden ontwerpen gevisualiseerd met kleurrijke rasters en patronen, ingewikkelde ruimtelijke projecties, ‘spreektekeningen’ en abstracte maquettes.

Conservator Ellen Smit, die met een beurs van NWO onderzoek heeft gedaan naar dit type tekening, vertelt over de achtergronden van deze tekeningen, waarbij zij ingaat op de ontwerp- en tekenmethode, de functie van de tekeningen in het ontwerpproces en de kruisbestuivingen tussen deze nieuwe visuele perceptie van de architectuurtekening met kennisdomeinen als biologie, beeldende kunst en culturele antropologie.

Rijksarchief

Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met zo'n 4 miljoen tekeningen, foto’s, affiches, documenten en maquettes. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw. 

Vrienden Dwars door het archief

De rondleiding Vrienden Dwars door het archief biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van het Rijksarchief en zelf te zien hoe deze bijzondere collectie wordt bewaard en ontsloten. De rondleidingen zijn exclusief voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut en een introducé.