Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het woonhuis voor de Weizmanns was Mendelsohns eerste project in Israel. Het landgoed, gelegen op de top van een heuvel, is ontworpen naar Europees model, met een poortwachtershuis, een oprijlaan, tuinen en een U-vormige villa rondom een zwembad. De villa is gebouwd in een moderne Internationale Stijl, gecombineerd met elementen uit de lokale, mediterrane bouwwijze.

Erich Mendelsohn

Mendelsohn (1887-1953) wordt gerekend tot de belangrijkste architecten van de 20ste eeuw, die een ontwikkeling doormaakte van organisch expressionistisme in de jaren twintig, tot een modernistische architectuur later in zijn carriere. Tussen de functionalisten en de traditionelere architecten nam Mendelsohn een gematigde positie in. Zo sprak hij in 1923 een verzoenend oordeel uit in het heftige Amsterdams-Rotterdamse debat tussen de Amsterdamse School en de architecten rond De Stijl: "Zeker, het primaire element is de functie, maar functie zonder zinnelijke component blijft constructie. Meer dan ooit sta ik achter mijn verzoeningsprogramma. Beide zijn noodzakelijk, beide moeten aanwezig zijn."(bron)

In 1949 werd het Weizmann House de officiele ambtswoning van de president, tot de dood van Weizmann drie jaar later. Het huis en de inboedel werden na de dood van Vera Weizmann in 1966 geschonken aan de staat Israel. De eerste renovatie vond plaats in 1978, waarna het huis als museum werd opengesteld voor publiek.

Tal Eyal

Tal Eyal Architects, opgericht in 2004, is gespecialiseerd in architectuurontwerp in bestaande stedelijke gebieden en architectuurhistorisch onderzoek op gemeentelijk niveau. Oprichter en eigenaar Tal Eyal is in 1994 afgestudeerd aan de Faculty of Architecture and Town Planning van Technion Israel Institute of Technology. Ze werkte van 1997 tot 2003 in het Conservation Team van de Tel Aviv-Jaffa Municipality. Sinds 2010 is ze werkzaam als adviseur conservering in het Weizmann Institute, en leidt de renovatie van het Weizmann House die dit jaar wordt afgerond.

Film

Aansluitend op de lezing wordt (o.v.) de film "Mendelsohn's Incessant Visions" vertoond, een documentaire van Duki Dror uit 2011. Ook is er een presentatie van originele stukken uit het archief van Het Nieuwe Instituut van of met betrekking tot Erich Mendelsohn.

Iconic Houses

Het Weizmann House maakt, net als museumwoning Huis Sonneveld van Het Nieuwe Instituut, deel uit van het Iconic Houses Network. Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek. Daarnaast is het een organisatie voor professionals die museumwoningen beheren, gericht op het delen van kennis en expertise op het gebied van conservering, programmering en publieksbereik.

Deze lezing maakt deel uit van de derde lezingentour die Iconic Houses organiseert door sprekers in verschillende Europese musea en museumwoningen uit te nodigen. Eerder waren Henry Urbach, directeur van het Philip Johnson Glass House, en Lynda Waggoner (Fallingwater) te gast.

datum
11/05/2017
tijd
19:30 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, graag aanmelden via onderstaande Tickets link