Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Open Archief laat drie makers nieuw mediawerk uit archiefcollecties creëren

17 APRIL 2019

Kunstenaar Guy Königstein, filmmaker Donna Verheijden en kunstenaar/designer Oana Clitan zijn voor het project Open Archief van Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geselecteerd om uit de open, digitale collecties van beide instituten nieuw, autonoom mediawerk te ontwikkelen. Zij krijgen daar 7 maanden de tijd voor, de presentatie is in oktober in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Bruikleen Design Museum: Modern Nederland 1963-1989

15 MAART 2019

Werk van onder andere Joost Baljeu, Kho Liang Ie, Carel Weeber en Jaap Bakema uit de collectie van Het Nieuwe Instituut is vanaf 23 maart te zien in het Design Museum in Den Bosch, als onderdeel van de tentoonstelling 'Modern Nederland 1963-1989'. Daarin wordt met name de rol van de overheid belicht als opdrachtgever van modern design.

Het Nederlandse Bauhaus-netwerk

1 FEBRUARI 2019

Het Nieuwe Instituut leent voor de tentoonstelling nederland <> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld, vanaf 9 februari te zien in Museum Boijmans Van Beuningen, een groot aantal toonaangevende stukken uit,  waaronder werk van Johan Niegeman (1902-1977), Cornelis van Eesteren (1897-1988), Mathieu Lauweriks (1864-1932) en Lotte Stam-Beese (1903-1988).

Digital Preservation Awards

4 DECEMBER 2018

Op 29 november zijn in Amsterdam Museum de Digital Preservation Awards uitgereikt aan het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data, wereldwijd en in alle sectoren. Tot de finalisten in de categorie Teaching and Communications behoorde de cursus Leren Preserveren, ontwikkeld door Digital Heritage Network en Het Nieuwe Instituut. 

Collectieboek voor kinderen: Hoi, ik ben een lijn

24 SEPTEMBER 2018

Op 20 oktober presenteert Het Nieuwe Instituut twee kinderboeken: het leesboek Hoi, ik ben een lijn en het doeboek Hoi, jij bent een ontwerper. Beide boeken laten kinderen kennismaken met hoogtepunten uit de collectie van het Rijksarchief voor architectuur en stedenbouw én met het vak van de architect. Initiatiefnemer en auteur Behrang Mousavi en projectleider Clara Stille-Haardt vertellen hoe de boeken tot stand kwamen.

Scheuren, kreukels en vlekken. De schetsen van architecten redden is een monsterklus

24 AUGUSTUS 2018

Scheuren, kreukels en schimmels bedreigen de nalatenschap van Gerrit Rietveld, Jaap Bakema en andere Nederlandse architecten van naam. Om hun kwetsbare ontwerptekeningen te behouden begint binnenkort een omvangrijk en kostbaar restauratieproject. Dit artikel is eerder verschenen in Dagblad Trouw.

'Architectuur Dichterbij'. Masterplan voor de besteding van 11 miljoen euro

20 AUGUSTUS 2018

Op basis van het masterplan 'Architectuur Dichterbij' heeft minister Van Engelshoven van OCW op 17 juli in een zgn. beschikkingsbrief officieel de eerste helft van de 11 miljoen euro toegekend die in maart is toegezegd voor de restauratie, conservering en digitalisering van de collectie van Het Nieuwe Instituut. 

Inventarisatie archief Jelles

17 JULI 2018

Onlangs is het archief van architect Evert Jelles geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Jelles was in de periode 1965 – 1985 een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Nederlandse laat-functionalistische traditie. Hij geldt bovendien als de 'herontdekker' van het werk van Jan Duiker.

Pagina's