Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Re_Making

16 JUNI 2022

Zondag 19 juni opent de tentoonstelling Re_making in Foundation B.a.d., over merkwaardige en vergeten praktijken van fotografie en film. Onderdeel van deze raamexpositie is het project Retake, van Brittany Brighouse, Janou Munnik en Eelco Roelsma, digitaliseerders van Het Nieuwe Instituut. Retake toont de 'happy accidents’ van het digitaliseringsproces.

Open Archief selecteert kunstenaars voor derde editie

30 MAART 2022

Kunstenaars Alice Wong & Simo Tse, Remco Torenbosch en Daria Kiseleva zijn via een open call geselecteerd voor het project Open Archief 3.0. Open Archief richt zich op het creatief hergebruik van archiefmateriaal. Op basis van de open, digitale collecties van Het Nieuwe Instituut, Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, maken deelnemers een nieuw mediawerk waarin artistiek onderzoek en autonoom makerschap centraal staat.

Collage van dada-kunstenaar Hannah Höch in bruikleen gegeven

14 FEBRUARI 2022

Het Bröhan Museum in Berlijn toont een werk van de Duitse kunstenaar Hannah Höch (1889-1978) uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Höch is vooral bekend van politieke en feministisch getinte collages ten tijde van het dadaïsme. Hannah Höch verbleef een aantal jaren in Nederland, die voor haar persoonlijke en professionele leven belangrijk zijn geweest. De sporen daarvan zijn terug te vinden in verschillende archieven in de collectie.

Open Call Open Archief 3.0

27 JANUARI 2022

Het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis bieden drie mediamakers een artist in residence-programma aan van zes maanden om een nieuw, autonoom mediawerk te maken. Daarbij maken ze gebruik van de open, digitale collecties van de drie instellingen. 

Ontwerp tegelvloer De Vonk van Theo van Doesburg aanwinst voor de Rijkscollectie

23 NOVEMBER 2021

Een ontwerp van Theo van Doesburg voor de tegelvloer in vakantiehuis De Vonk wordt opgenomen in de collectie van Het Nieuwe Instituut. De Vonk (J.J. P. Oud, 1917) is een van de eerste voorbeelden van de samenwerking tussen kunstenaars van De Stijl, die vlak na de Eerste Wereldoorlog streefden naar een nieuwe leefruimte waarin kleur en architectuur werden samengesmolten tot een totaalkunstwerk.

Het gedroomde museum van H.P. Berlage

4 AUGUSTUS 2021

De tentoonstelling Het Gedroomde Museum in het Kunstmuseum Den Haag is geheel gewijd aan het grootste kunstwerk uit zijn collectie: het museum zelf. Het gebouw van Berlage, dat bij oplevering zowel kritiek, teleurstelling als lof oogstte, is als meesterstuk de geschiedenis ingegaan. Voor deze tentoonstelling leende Het Nieuwe Instituut presentatietekeningen en maquettes uit, afkomstig uit het omvangrijke archief van H.P. Berlage.

Van scanner naar digilab: digitalisering verder geprofessionaliseerd

25 JULI 2021

Al meer dan 10 jaar werkt Het Nieuwe Instituut aan het digitaliseren van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Dat proces heeft nu een aanzienlijke professionalisering en versnelling ondergaan als onderdeel van het zesjarig programma Architectuur Dichterbij, dat zich richt op het behoud en de zichtbaarheid van de collectie. Digitalisering is het startpunt en de voorwaarde voor tal van projecten om de architectuurcollectie zichtbaar en toegankelijk te maken.

Geheugen van het ontworpen landschap

8 JULI 2021

Tot dusver is het archiveren van tuin- en landschapsarchitectuur niet als publieke taak benoemd en het ontbreekt aan een duidelijk adres waar de archieven kunnen worden bewaard. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Het Nieuwe Instituut gevraagd te onderzoeken hoe om te gaan met de archieven van tuin- en landschapsarchitectuur als erfgoedopgave. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Pagina's