Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een nieuw stadsarchief voor Milton Keynes

15 DECEMBER 2022

Het Nieuwe Instituut draagt zorg voor de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, maar ook voor kennisoverdracht over de collectie en de manier van werken. In september bracht een delegatie vanuit New Town Milton Keynes in Groot-Brittannië een bezoek aan Het Nieuwe Instituut omdat zij op dit moment onderzoeken hoe ze hun nieuwe stadsarchief willen vormgeven.

De digitalisering van de architectuurpraktijk

15 OKTOBER 2022

De laatste jaren wordt het aandeel digitaal gecreëerde archieven in de Rijkscollectie steeds groter. Om dit digitale materiaal niet alleen duurzaam te kunnen bewaren maar ook toegankelijk te maken is meer kennis nodig over specifieke eigenschappen van digitale archieven en de architectuurpraktijk waarbinnen ze zijn gevormd. Voor een beter begrip van digitale architectuur hebben we onderzoek gedaan naar de digitalisering van het ontwerpproces en de architectuurpraktijk, en wat dit betekent voor Het Nieuwe Instituut als verzamelende en beherende instelling.

Herman Hertzberger door de ogen van Johan van der Keuken

3 OKTOBER 2022

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van fotograaf en filmmaker Johan van der Keuken (1938-2001). Het Nieuwe Instituut heeft daarvoor veertien foto’s in bruikleen gegeven uit het archief van Herman Hertzberger. De architect en de fotograaf leerden elkaar kennen rond 1965 en werkten sindsdien graag en regelmatig samen. 

Re_Making

16 JUNI 2022

Zondag 19 juni opent de tentoonstelling Re_making in Foundation B.a.d., over merkwaardige en vergeten praktijken van fotografie en film. Onderdeel van deze raamexpositie is het project Retake, van Brittany Brighouse, Janou Munnik en Eelco Roelsma, digitaliseerders van Het Nieuwe Instituut. Retake toont de 'happy accidents’ van het digitaliseringsproces.

Open Archief selecteert kunstenaars voor derde editie

30 MAART 2022

Kunstenaars Alice Wong & Simo Tse, Remco Torenbosch en Daria Kiseleva zijn via een open call geselecteerd voor het project Open Archief 3.0. Open Archief richt zich op het creatief hergebruik van archiefmateriaal. Op basis van de open, digitale collecties van Het Nieuwe Instituut, Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, maken deelnemers een nieuw mediawerk waarin artistiek onderzoek en autonoom makerschap centraal staat.

Collage van dada-kunstenaar Hannah Höch in bruikleen gegeven

14 FEBRUARI 2022

Het Bröhan Museum in Berlijn toont een werk van de Duitse kunstenaar Hannah Höch (1889-1978) uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Höch is vooral bekend van politieke en feministisch getinte collages ten tijde van het dadaïsme. Hannah Höch verbleef een aantal jaren in Nederland, die voor haar persoonlijke en professionele leven belangrijk zijn geweest. De sporen daarvan zijn terug te vinden in verschillende archieven in de collectie.

Open Call Open Archief 3.0

27 JANUARI 2022

Het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis bieden drie mediamakers een artist in residence-programma aan van zes maanden om een nieuw, autonoom mediawerk te maken. Daarbij maken ze gebruik van de open, digitale collecties van de drie instellingen. 

Ontwerp tegelvloer De Vonk van Theo van Doesburg aanwinst voor de Rijkscollectie

23 NOVEMBER 2021

Een ontwerp van Theo van Doesburg voor de tegelvloer in vakantiehuis De Vonk wordt opgenomen in de collectie van Het Nieuwe Instituut. De Vonk (J.J. P. Oud, 1917) is een van de eerste voorbeelden van de samenwerking tussen kunstenaars van De Stijl, die vlak na de Eerste Wereldoorlog streefden naar een nieuwe leefruimte waarin kleur en architectuur werden samengesmolten tot een totaalkunstwerk.

Pagina's