Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Oorlogsjaren

In Nederland had Höch haar eerste solotentoonstelling, in 1929, bij galerie De Bron in Den Haag. Eind 1929 verhuisden Höch en Tilman naar Berlijn. Het culturele klimaat dat ze daar aantrof zal haar niet meegevallen zijn. De geplande tentoonstelling in 1932 aan het Bauhaus in Dessau werd afgelast toen het door de Nazi’s gedomineerde stadsbestuur de school sloot. Van de machtsovername door Hitler in 1933 tot na de Tweede Wereldoorlog was het voor Höch onmogelijk om in Duitsland te exposeren omdat haar werk als ontaarde kunst werd beschouwd. Ze bleef echter contact houden met Nederland. In 1934 en 1935 organiseerde kunstzaal d’Audretsche in Den Haag twee tentoonstellingen van haar werk.

Hanna Höch bracht de oorlogsjaren in afzondering door in een klein tuinhuisje aan de rand van Berlijn, waar ze tot haar dood bleef wonen. Het stelde haar in staat haar werk voort te zetten, en bovendien wist ze niet alleen haar eigen werk, maar ook dat van vrienden dat ze in bezit had uit handen van de nazi’s te houden. Chris Rehorst schrijft in het tijdschrift Jong Holland: “Het was hen blijkbaar onbekend dat onder de keurig onderhouden bloembedden een schat aan entartete kunst in grote scheepskisten verborgen was.” Chris Rehorst,. 'Hannah Höch en Nederland', Jong Holland 4. (1988), no. 6. Na de oorlog werden de contacten met vrienden uit Nederland schaars. De laatste brief van Buijs, die overleed in 1961, aan Hoch die zich in het archief bevindt dateert van 1954. Nelly van Doesburg was de enige die haar bleef schrijven. De meeste vrienden uit de Hollandse periode waren inmiddels overleden. Alleen Cor van Eesteren was aanwezig toen Höch in 1977 werd geëerd met een ereprofessoraat.

Tentoonstelling

Tentoonstelling Hannah Höch. Abermillionen Anschauungen is een retrospectieve tentoonstelling met meer dan 120 werken waarvan sommige nooit eerder aan publiek getoond zijn. Te zien in Museum Bröhan, Berlijn, van 16 februari tot 15 mei 2022. Daarna in Museum im Kulturspeicher Würzburg, van 11 juni tot 04 september 2022.

Archieven uit de Rijkscollectie

Verzameling Beeldende kunst (BKVE) 
Verzameling Brugman, T. (Til) & Höch, H. (Hannah) (& J.W.E. Buijs) (BRUG). 
Archief C.J.F. Karsten (KARS) Correspondentie met Kurt Schwitters en Hannah Höch.