Verzameling Beeldende Kunst
Voor de overzichtstentoonstelling Hannah Höch. Abermillionen Anschauungen is een collage uit de Rijkscollectie in bruikleen genomen, een compositie met heelal en oog. Het werk bevindt zich in een wat atypische verzameling binnen de collectie: de verzameling Beeldende Kunst. Het bevat voornamelijk tekeningen uit de nalatenschap van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, met daarin werk van oa Karel Appel, Vilmos Huszar, Fernand Léger, Cesar Domela, Lazlo Moholy Nagy en Karl Moser. Daarnaast bevat het een aantal objecten van de Nederlandse beeldend kunstenaar en architect Bruno Mertens.
Fotocollage
Met Raoul Hausmann, die ze in 1915 leerde kennen, ontwikkelde Höch de techniek van de fotocollage. Via hem maakte ze in Berlijn kennis met Kurt Schwitters en John Heartfield en anderen uit de Berlijnse dadagroep, een kring van voornamelijk mannelijke kunstenaars die de Duitse cultuur na de Eerste Wereldoorlog bekritiseerden. In 1919 maakte Höch haar belangrijkste werk uit die periode, getiteld Schnitt mit dem Küchenmesser Dada durch die letzte weimarer Bierbauchkulturepoche Deutschlands (snee met het keukenmes dada door de laatste bierbuikcultuurperiode van Weimar-Duitsland). Het werk toont de chaos van deze periode met uitgeknipte portretten van politieke kopstukken en Dadaïsten, tussen tandraderen, kogellagers, wielen, dieren, sporters en dansers. De collage heeft ook een feministische inslag. Greta Garbo, Käthe Kollwitz en andere geëmancipeerde vrouwen zijn er op te zien, en het bevat een kaartje waar de landen met vrouwenkiesrecht op zijn aangegeven.
Höchs werk kreeg lovende kritieken ondanks de neerbuigende opvattingen van mannelijke leeftijdsgenoten. In een interview uit 1959 zei ze daarover: “Most of our male colleagues continued for a long while to look upon us as charming and gifted amateurs, denying us implicitly any real professional status.” Hannah Höch in Edouard Roditi, "Interview with Hannah Höch," Arts Magazine 34, no. 3 (Dec. 1959): 29. Via: https://www.moma.org/artists/2675
Contacten met Nederlandse kunstenaars
Hannah Höch verbleef een aantal jaren in Nederland, die voor haar persoonlijke en professionele leven belangrijk zijn geweest. De sporen daarvan zijn terug te vinden in verschillende archieven in de collectie.
In 1926 kwam ze op uitnodiging van Kurt Schwitters naar Kijkduin. Ze ontmoette oude en nieuwe bekenden zoals Vilmos Huszár, Cor van Eesteren, Johannes Oud en Theo en Nelly van Doesburg. Ze leerde er ook haar nieuwe liefde kennen, schrijver en linguist Mathilda (Til) Brugman, bij wie ze introk in Den Haag. Door haar verblijf in Nederland raakte ze ook bevriend met architect Jan Buijs. De Rijkscollectie bevat een verzameling brieven die Buijs aan Höch en Tilman schreef, later aangevuld met kopieën van 23 brieven en kaarten aan Hannah Höch van Jan Buijs, Theo van Doesburg en de architect J.B. van Loghem.