Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Architectuur Dichterbij

Architectuur Dichterbij is een zesjarig programma ter verbetering van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de architectuurcollectie, mogelijk gemaakt door een éénmalige investering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Architectuur Dichterbij kijkt vanuit mogelijke, nieuwe perspectieven naar de verzameling archieven om op die basis het verzamelbeleid te herformuleren en nieuwe noties aan te reiken met betrekking tot de waardering van historische bronnen.

Het deelproject Collecting Otherwise onderzoekt in de eerste iteratie Seen/Unseen de invloed van het vrouwelijke en van (gender)fluïditeit binnen de architectuurpraktijk. Door archieven met een uitgesproken feministische, queer en dekoloniale blik te bekijken, belicht Collecting Otherwise juist die perspectieven die in de gangbare architectuur- en archiefpraktijk over het algemeen verborgen blijven.

Beschikbaarheid

Het nu gedigitaliseerde archief betreft voornamelijk tekeningen en documentatie. De foto’s uit het archief zijn eerder al gedigitaliseerd door een gespecialiseerd bedrijf in het digitaliseren van museale collecties. De diacollectie wordt in de loop van dit jaar in huis gedigitaliseerd, en is onderdeel van een project waarbij 20.000 dia’s uit verschillende achieven gedigitaliseerd zullen worden.

De inventaris van het archief van Cora Nicolaï-Chaillet is toegankelijk via het zoekportaal, evenals de tekeningen en documenten, die aan de archiefbeschrijvingen gekoppeld zijn. Het fotomateriaal volgt later dit jaar (foto’s) en volgend jaar (dia’s). Het archief van Cora Nicolaï-Chaillet maakt ook deel uit van het meerjarenproject Wikimedia, eveneens onderdeel van Architectuur Dichterbij.

Literatuur: Moorsel, W. V., & Roding, J. (2004). Cora Nicolaï-Chaillet (1919-1975): Interieurarchitecte en woonpedagoge. Rotterdam: Stichting BONAS.