Het International New Town Institute, die deze excursie regelde, nodigde Het Nieuwe Instituut vervolgens uit voor een tweedaagse workshop Archiveopia in Milton Keynes. Daarin stond het ontwikkelen van het programma voor het nieuwe (stads)archief centraal. Een belangrijke eis voor dit archief is dat het de bijzondere geschiedenis van Milton Keynes op één plek inzichtelijk maakt voor zowel inwoners, toeristen als onderzoekers.
New Towns: Woningnood in Groot-Brittannië
Milton Keynes werd vanaf de jaren 70 gebouwd tussen Londen en Birmingham als grootste New Town van Groot-Brittannië. De term New Town verwijst naar de nieuwe geplande steden die werden gebouwd naar aanleiding van de New Towns Act uit 1946 en later toen in de jaren 60 opnieuw druk op de woningmarkt ontstond, de Second New Towns Act uit 1965. Het principe van de New Town was geïnspireerd op de Garden City Movement uit 1900 van Ebenezer Howard. In het kort waren dit uitvoerig geplande, zelfvoorzienende tuindorpen met veel groen. De principes van de Garden City werden in de New Town Acts in Groot-Brittannië getransformeerd tot een nationaal planningsmodel.
Groen en goed wonen in Milton Keynes
De Milton Keynes Development Corporation publiceerde in 1970 het masterplan voor New Town Milton Keynes. De lokale populatie van het gebied was op dat moment 40.000 inwoners, en moest in 2000 uitgroeien tot 250.000 inwoners. Er moest dus veel en snel gebouwd worden. De oplossing voor eensnelgroeiende stad met behoud van snelle verbindingen werd gevonden in een rasterstructuur van autowegen. Binnen deze rastervierkanten werden de verschillende woonwijken gebouwd met veel groen en allen een eigen karakter. Het winkelcentrum in Central Milton Keynes werd de trekpleister voor de gehele omgeving.
Nieuw stadsarchief
Naast het tonen van de bijzondere architectuur en stedenbouw, is het de wens om de verhalen van de verschillende gemeenschappen in Milton Keynes bij het nieuwe stadsarchief te betrekken. Bijvoorbeeld met een ruimte voor tentoonstellingen en bijeenkomsten om niet alleen het verleden maar ook de toekomst van de stad te bespreken. De delegatie uit Milton Keynes vond het Nieuwe Instituut interessant, vanwege de combinatie van tentoonstellen, onderzoeken en samenkomen in het gebouw. De workshop resulteerde in een leerzame uitwisseling van ideeen. Milton Keynes wil in het voorjaar een concreet plan voor het nieuwe stadsarchief op papier hebben.