Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Publicaties over hygiëne en ontwerp

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en hygiëne, bezocht architect Leen van der Vlugt in 1930 de internationale hygiënetentoonstelling in Dresden en raadpleegde daarnaast de nieuwste literatuur. In de bibliotheek van Het Nieuwe Instituut zijn tal van deze publicaties in de loop der jaren verzameld; soms als onderdeel van de boekerijen van architecten; soms door Het Nieuwe Instituut en haar voorlopers zelf aangeschaft. Er is een selectie gemaakt van boeken waarin de relatie tussen hygiëne, gezondheid en ruimtelijk ontwerp centraal staat. Door middel van volksopvoeding werden nieuwe inzichten verspreid. Er werd destijds bijvoorbeeld gepoogd om met inzichten uit de natuurgeneeskunde besmettelijke ziekten te bestrijden. Immers toen, net als nu tegen covid-19, had de medische wereld nog niet een effectief medicijn uitgevonden om bijvoorbeeld tuberculose te bestrijden.

Deze presentaties hebben als doel aandacht te vragen voor de kracht van de vaste collectie van Het Nieuwe Instituut en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Bekijk meer projecten op de website De kracht van onze Nederlandse collecties.

Vanwege de coronamaatregelen is het Study Centre alleen open op afspraak en kunnen wij een beperkt aantal bezoekers ontvangen. U kunt een afspraak maken via collection@hetnieuweinstituut.nl