Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut leent voor de tentoonstelling nederland <> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld, vanaf 9 februari te zien in Museum Boijmans Van Beuningen, een groot aantal toonaangevende stukken uit. De tentoonstelling richt zich op de periodes voor, tijdens en ook na de gloriejaren van het Bauhaus en brengt het Nederlands-Duitse netwerk in kaart. Ruim zeventig objecten uit de Rijkscollectie van Het Nieuwe Instituut verhuizen tijdelijk naar Boijmans Van Beuningen, waaronder werk van Johan Niegeman (1902-1977), Cornelis van Eesteren (1897-1988), Mathieu Lauweriks (1864-1932) en Lotte Stam-Beese (1903-1988).

Neuhaus

Het Nieuwe Instituut herdenkt het Bauhaus op geheel eigen wijze in 2019. Anders dan de focus op de objecten en ontwerpen die vanuit het Bauhaus werden bedacht en geproduceerd, legt Het Nieuwe Instituut de nadruk op alternatieve en nieuwe vormen van kennis. Kennis die afkomstig is uit gemarginaliseerde of niet-erkende culturen, maar vooral ook kennis die zich niet beperkt tot de verlangens en behoeften van mensen en die niet uitsluitend op productiviteit en efficiency gericht is. Kennis dus die de beperkingen van traditionele analyses en rekenmodellen doorbreekt, kennis die leeft in planten, dieren en machines en kennis die niet alleen de ratio, maar het hele lichaam en alle zintuigen aanspreekt. Met Neuhaus transformeert Het Nieuwe Instituut in een tijdelijke hybride van academie, museum en archief waar de begrippen kennis en onderwijs opnieuw onderzocht en zelfs uitgevonden worden, en fungeert het als een generator van nieuwe vormen van kennisproductie, -visualisatie en -deling. Het DNA van het Bauhaus vormt de bouwsteen voor Neuhaus: een Gesamtkunstwerk in de vorm van een academie waar wetenschappers, scholieren, geïnteresseerden, liefhebbers en leken kunnen onderzoeken, ontwerpen, filosoferen, discussiëren, uitwisselen en gezamenlijk kunnen bouwen aan de toekomst. 

De tentoonstelling nederland <> bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld in Museum Boijmans Van Beuningen is te zien van 9 februari tot 26 mei 2019.