Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Fotografie in het archief van Jan Wils

Jan Wils liet al tijdens zijn vroege werkperiode gebouwen fotograferen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld J.J.P. Oud onderhield hij geen vaste contacten met bepaalde fotografen. De keuze voor een fotograaf lijkt vrij willekeurig tot stand te zijn gekomen en werd waarschijnlijk meer bepaald door de beschikbaarheid van de fotograaf dan door fotografische kwaliteit. Het is niet bekend of Piet Zwart veel voor hem fotografeerde. In de periode dat Zwart tekenaar was op het bureau bij Jan Wils was zijn fotografie nog niet ver ontwikkeld. Zijn naam wordt in elk geval op geen enkele foto vermeld.

De beste foto's uit deze periode werden door gerenommeerde fotografen gemaakt. Een bijzondere serie in het archief is een reportage die Erich Salomon op het architectenbureau van Jan Wils maakte. Ook bijzonder is de foto die Henri Berssenbrugge maakte van de voor hemzelf ontworpen fotostudio.

Het kwalitatieve en kwantitatieve accent van de fotocollectie ligt echter op het Olympisch Stadion. Niet verwonderlijk aangezien dat de eerste grootschalige opdracht was die Wils ten uitvoer bracht. Het Technisch Fotobureau Gouda maakte een serie waarbij de bouwwerkzaamheden, de eerste steenlegging door Prins Hendrik en het voltooide gebouw werden vastgelegd. De fotogalerij op deze pagina toont een selectie uit deze serie.