Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Onderdeel van de Rijkscollectie

Nadat de tekening Ontwerp tegelvloer voor entree en hal van vakantiehuis de Vonk in Noordwijkerhout decennia lang door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in bruikleen is gegeven aan Museum De Lakenhal in Leiden, wordt het beheer nu overgedragen aan Het Nieuwe Instituut. Het werk behoort tot het architectuurdeel uit de nalatenschap van Van Doesburg, waarvan de erfgenamen bepaald hebben dat het in de collectie van Het Nieuwe Instituut (toen: Het Nederlands Architectuurinstituut) zou worden opgenomen.

De tekening betreft het kleurontwerp voor de vloer van de entree, de hal en de overloop op de eerste verdieping. Het ontwerp voor De Vonk is een aanvulling op een aantal andere vloerontwerpen van Van Doesburg in de Rijkscollectie, zoals die voor de badkamer en keuken van de atelierwoning in Meudon, de Ciné-dancing van Aubette en de Universiteitshal.

Het Nieuwe Instituut beheert naast het archief van Doesburg ook het archief van Jacobus Oud. Naast enkele bouwtekeningen bevat het een ontwerp van de entree van de Vonk. Vanwege het gebruik van viltstift lijkt het een naoorlogs werk, maar om dat vast te kunnen stellen is verder onderzoek nodig. In de oeuvrecatalogus Van Doesburg, onder redactie van Els Hoek, staat een derde ontwerp van de entree, maar helaas is hier slechts een zwart-wit foto van bekend. Het ontwerp wijkt ook af van de entree op de verworven tekening (DOESAB5091).

Eerder dit jaar verwierf Het Nieuwe Instituut uit de nalatenschap van Van Doesburg een interieurmaquette van Café-restaurant Aubette (1926).