Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Projecten en ideeën

De derde sessie van Open Archief vond eind juni plaats onder leiding van expert Dirk Vis (schrijver van fictie, columns, screenplays en essays).Tijdens deze meeting leidde Vis de makers rond in het doolhof dat het project Open Archief soms kan zijn. Hoe inspirerend het materiaal ook is, soms is de vertaling van een idee lastig te visualiseren. In deze derde sessie kwam vooral dit aspect aan bod, in relatie tot elk afzonderlijk project.

Oana onderzoekt hoe wij als mens omgaan met en kijken naar technologie. Zijn we hier bang voor of is het juist onze verlossing? Ze kijkt naar taalgebruik en retoriek in nieuwsuitzendingen waarin over vroege vormen van automatisering wordt gesproken. Het idee is om haar onderzoek te vertalen naar een audiovisuele installatie die reflecteert op de opkomst van kunstmatige intelligentie. Daarnaast is ze geïntrigeerd door beelden met een dystopische sfeer.

Donna is bezig een film te maken die niet gemaakt mag worden. Haar inspiratiebron is bijvoorbeeld The McGuffin van Alfred Hitchcock. Donna benadert de collecties van beide instituten als een depot van beelden, audiofragmenten en objecten die als figuranten, props en sets worden ingezet in een speculatieve thriller film. Haar films leggen op die manier verbindingen tussen de verhalen en gebeurtenissen die verborgen zijn in de collecties.

Guy houdt zich vooral bezig met zijn positie ten opzichte van culturele instituten zoals Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid. Wat betekent het om hier als buitenlandse kunstenaar een autonoom werk te maken? Hoe kun je het verleden toe-eigenen? Guy: “Mostly through the books I came across numerous inspiring ways of architects and planners to “deal” with the built past: allowing nature to take over, selective replacement of materials, stripping surfaces to the core, defining (statistic) criteria for destruction or rescue, fencing and monumentalizing selected elements, displacing, reuse of discarded materials and temporal approaches.” Guy Königstein toont zich in zijn voorstel Con/de/struction bewust van de sociale en politieke rol van archieven. Tijdens het proces van archiveren vinden voortdurend vormen van uitsluiting plaats. Vanuit deze context wil Königstein onderzoek doen naar ruimtelijke strategieën binnen de Nederlandse architectuur – waarbij onder andere sloop, herbestemming, renovatie, hergebruik en camouflage een rol spelen.

Expositie en symposium

De komende twee maanden vinden er nog twee expertmeetings plaats, en krijgen de makers alle gelegenheid om hun ideeën verder vorm te geven.  Op 14 november 2019 zal in Het Nieuwe Instituut de expositie Open Archief openen. Op 28 november 2019 wordt er een afsluitend symposium georganiseerd, waar makers en erfgoedinstellingen in gesprek gaan over creatief hergebruik van erfgoedcollecties. Het symposium bestaat uit een expert programma voor genodigden in het How Do You Do format, waarbij het actief uitwisselen en delen van kennis en ervaring het belangrijkst is. Op 5 september wordt de nieuwe projectpagina gelanceerd naar ontwerp van Marius Schwartz en programmeur François Girard-Meunier.

Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan op www.openarchief.com