Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Gedurende een werkperiode van vijf maanden krijgen de geselecteerde kunstenaars de mogelijkheid om een nieuw autonoom kunstwerk te realiseren op basis van de open archieven van de drie instituten. Het projectteam en de externe juryleden Pieter Paul Pothoven en Donna Verheijden waren het unaniem eens met de combinatie van deze drie mediamakers en hun ingediende voorstellen.

Uit de ruim 190 voorstellen die Open Archief heeft ontvangen op basis van een open call, hadden Jessica de Abreu, Michiel Huijben en Femke Dekker de meest opvallende voorstellen met originele onderzoeksvragen en sterke portfolio’s. Hun hedendaagse, kritische visie op het archief in combinatie met de huidige, maatschappelijke ontwikkelingen, vormden onder andere de verbindende kwaliteiten van deze selectie. Ze waren doorslaggevend bij de keuze om deze drie mediamakers vijf maanden lang een residency aan te bieden binnen de drie instituten.

Jessica de Abreu

Jessica de Abreu is antropoloog en mede-oprichter van The Black Archives, een van de eerste historische archieven in Nederland die zich richten op de geschiedenis van Black Dutch. Haar gepassioneerde inzet op het gebied van de Afrikaanse diaspora leidde tot onderzoek naar opwaartse sociale mobiliteit in New York, Amsterdam en Londen.

Femke Dekker

Femke Dekker is curator en programmamaker. Ze maakt deel uit van de kernredactie van online kunstradio Ja Ja Ja Nee Nee Nee en werkt als (gast)docent bij het Sandberg Instituut en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Daarnaast is zij verbonden aan verschillende culturele initiatieven en instituten zoals het jaarlijkse Lente Kabinet festival in Amsterdam en de Rijksakademie voor beeldende kunsten.

Michiel Huijben

Michiel Huijben is beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuurtheorie. Hij exposeerde de laatste jaren onder andere in Kunstinstituut Melly, De Appel, Extra City Kunsthal en Kunsthalle Basel en is oprichter van het uitgeversproject Flat i.

In het nieuwe jaar zullen de mediamakers hun onderzoek verder uitwerken en de open archieven raadplegen onder begeleiding van deskundigen van de drie instituten. Het project wordt afgesloten met een expositie in Het Nieuwe Instituut en een online symposium over creatief hergebruik van archiefmateriaal. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Pictoright.

Volg het verloop van het project op openarchief.com