Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Drie mediamakers krijgen de mogelijkheid om binnen een werkperiode van zes maanden een nieuw, autonoom mediawerk te maken gebruikmakend van de digitale collecties van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De geselecteerde makers ontvangen een werkbeurs van €7.800. Voorstellen kunnen tot en met 30 oktober 2020 17:00u (CET) worden ingediend.

Aanmelden

Open Archief is bedoeld voor mediamakers die woonachtig zijn in Nederland en hier een werkvergunning hebben. Het is bedoeld voor afgestudeerden aan een relevante opleiding op het gebied van kunst, vormgeving of (media)technologie en die affiniteit hebben met archieven. Het voorstel kan tot en met 30 oktober 2020 17:00u (CET) worden ingediend door te mailen naar openarchief@beeldengeluid.nl.

Het voorstel dient te bestaan uit:

  • Een motivatiebrief waarin een heldere, beknopte omschrijving van een projectvoorstel staat beschreven en een motivatie voor het werken met open erfgoedmateriaal; (max 2 pagina’s);
  • Bijlage I: portfolio (max 10 pagina’s);
  • Bijlage II: CV (max. 2 pagina’s).

In de aanmelding kunnen links naar video’s of websites worden opgenomen.

Beoordeling

Uit de inzendingen selecteert de jury -bestaande uit Donna Verheijden (filmmaker), en medewerkers van Het Nieuwe Instituut, Beeld en Geluid en IISG- drie makers voor deelname aan het traject op basis van de volgende criteria:

  • Onderscheidende opzet van het projectvoorstel ten opzichte van het creatief hergebruik van open collecties;
  • Motivatie voor het werken met de open collecties;
  • Kwaliteit van het werk van de maker (portfolio);
  • De meerwaarde van het project voor de ontwikkeling van de maker.

Procedure

De selectie wordt twee week na sluitingsdatum bekend gemaakt. Voor vragen over de open call en de procedure kun je contact opnemen met openarchief@beeldengeluid.nl. Vooraf kan geen concept van het voorstel worden voorgelegd. Indieners ontvangen uiterlijk een week na de sluitingsdatum per e-mail een ontvangstbevestiging. De selectie van de voorstellen wordt per e-mail bekendgemaakt.

Meer weten? Bezoek de website Open Archief voor updates, beeldmateriaal, nieuwsberichten en blogs. 

Open Archief wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Pictoright Fonds.

Research Residency For the Record

Naast de call voor Open Archief wordt door Het Nieuwe Instituut en Beeld en Geluid op 6 oktober een open call gelanceerd voor twee Research Residencies. Deze oproep richt zich op de politiek en de rol van ontwerp in videoclips en muziektelevisie.