Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de grote hal van Kasteel de Haar wordt de inrichting teruggebracht naar de situatie van omstreeks 1900, de tijd van de opdrachtgevers: de puissant rijke barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Zij behoorden tot de internationale beau monde. Hun leefwijze was internationaal georiënteerd en sloot aan bij die van de hoogste kringen. De herbouw van hun vakantieverblijf, een in 1891 geërfde oude kasteelruïne van negen eeuwen oud, duurde maar liefst 20 jaar. De Haar behoort sinds die tijd tot de top van zomerverblijven van de internationale beau monde van omstreeks 1900.

Architect Cuypers zorgde voor de gotische stijl die buitengewoon goed paste bij de middeleeuwse wortels van het geslacht Van Zuylen van Nijevelt. Barones Hélène koos voor de inrichting en het interieur voor meer glamour, passend bij de smaak van de prominente kringen waarin zij verkeerde. ‘Oud geld’ en ‘nieuw geld’ smolten hier samen tot een nieuw geheel.

Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieurhistorische onderwerpen, stelde de tentoonstelling samen. Behalve in het huisarchief van De Haar deed ze onderzoek in het archief van Het Nieuwe Instituut en selecteerde een aantal unieke ontwerptekeningen uit de archieven van De Haar en van Cuypers, in prachtige kleuren geaquarelleerd. De tekeningen zijn nooit eerder op locatie, dus naast de uitgevoerde situatie aan het publiek getoond. In een begeleidende film geeft interieurontwerper Petra Blaisse haar visie op het interieur van De Haar.

Meer informatie op de website van kasteel de Haar