De woonruimtes liggen op palen boven de grond, eronder is een collectieve ruimte waar het stedelijk en gemeenschappelijke leven tot bloei kan komen. Met zijn ideeën over ‘wonen als stedelijk dak’ verzet Blom zich tegen de rigide scheiding van functies en het geloof in rationaliteit die de structuur bepalen van de vroeg naoorlogse woonwijken.
Eind jaren zestig krijgt de Nederlandse overheid steeds meer kritiek te verwerken op het anonieme karakter van de na-oorlogse woonwijken. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening roept daarom in 1968 de subsidiepot 'Experimentele Woningbouw' in het leven.
Met zijn Kasbah-ontwerp voor Hengelo maakt Blom in 1969 met succes aanspraak op deze subsidie. Hij plaatst woningen op kolommen, om een groot doorlopend woondak te creëren. Door gaten in dat dak verlicht hij de ruimte onder de op poten staande huizen. De zo ontstane ruimte vormt een groot openbaar terrein voor gemeenschappelijke activiteiten en parkeerplaatsen. Blom hoopt op deze manier een stedelijk leven op gang te brengen. Hij bereikt met dit plan een drie tot vier maal grotere woningdichtheid dan in een gangbare buitenwijk.
De kasbah-woning bestaat uit een basiseenheid met woonkamer, keuken en slaapverdieping. De slaapverdieping geeft via een vide uitzicht op de woonkamer en zou volgens Blom ook gebruikt kunnen worden als atelier of studentenwoning. Door toevoeging van ruimten of verdubbeling van de basiseenheid wordt de woning groot genoeg voor gezinnen. Het project is bedoeld voor het centrum van Hengelo, maar wordt uiteindelijk tussen 1972 en 1974 uitgevoerd in de buitenwijk Groot-Driene.
Dezelfde visie op wonen realiseert hij in zijn ontwerp voor de Blaakoverbouwing in Rotterdam, ook wel bekend als de kubuswoningen, die in 1984 worden opgeleverd. Maar de ideeën van Blom worden nooit gemeengoed. Het blijven incidentele projecten die opvallen door hun vormgeving, maar die bij de beleidsmakers niet leiden tot een andere bouwpolitiek. Blom is daarvoor toch teveel de radicale buitenstaander die wel prikkelt, maar de koers niet kan veranderen.