Please, accept cookies in order to load the content.

Part of the National Collection

The Design for the tiled floor for the entrance and hall of the De Vonk Holiday Home in Noordwijkerhout has been loaned for decades by the Cultural Heritage Agency to Museum De Lakenhal in Leiden. Now, the drawing has been entrusted to the care of Het Nieuwe Instituut. The work is part of the architectural aspect of Van Doesburg’s estate, which his heirs decreed should be in the collection of Het Nieuwe Instituut (at that time the Netherlands Architecture Institute).

The drawing is a colour design for the floor of the entrance, the hall and the landing on the first floor. The design for De Vonk complements a number of other floor designs by Van Doesburg in the National Collection, such as those for the bathroom and kitchen of his own house and studio in Meudon, the cinema/dance hall in the Aubette building in Strasbourg, and his interior for University Hall in Amsterdam by Cornelis van Eesteren.

In addition to the Van Doesburg archive, Het Nieuwe Instituut also manages the archive of J.J.P. Oud, which contains a design for the entrance to De Vonk. The use of felt-tip pen in the drawing suggests that it is a post-war work, but further research is needed to confirm this. The Van Doesburg catalogue raisonné, edited by Els Hoek, contains a third design of the entrance that differs from the design in the newly acquired drawing (DOESAB5091), but unfortunately only a black-and-white photograph of this design is known.

Earlier this year, Het Nieuwe Instituut acquired a model of the interior of the Aubette café and restaurant (1926) from the estate of Van Doesburg.