Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut beheert het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, met tekeningen, foto’s, affiches en maquettes uit de archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Vanwege auteursrechtelijke beperkingen komt niet al het materiaal in aanmerking voor aanpassing en hergebruik.

Wat is er in de collectie te vinden?

Het Nieuwe Instituut beheert ongeveer 700 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen met in totaal 4.000.000 documenten. Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt de collectie inzicht in 130 jaar ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en stedenbouw.

Het verzamelbeleid richt zich op de culturele en creatieve dimensie van architectuur en stedenbouw. Het Nieuwe Instituut verzamelt stukken in samenhang met elkaar, in de vorm van complete (deel)archieven die uiteenlopende informatie bevatten over het ontwerpproces en de context waarbinnen het ontwerp is ontstaan.

De collectie bevat schetsen, presentatietekeningen, ontwerptekeningen, detailtekeningen, transparanten, blauwdrukken, calques, plattegronden, situatietekeningen, doorsneden, perspectieven, technische tekeningen, presentatiemaquettes, studiemaquettes, brieven, ansichtkaarten, affiches knipsels, boeken, fotoafdrukken, glasnegatieven, dia's, audio, video, voorwerpen (schilderijen, tekengerei, materiaalsamples, stalenboekjes, penningen, bouwfragmenten, inboedel museumwoning huis sonneveld).

Hoe krijg ik toegang tot de collectie?

De collectie (archieven en bibliotheek) is ontsloten via het Zoekportaal. Alle inventarissen zijn minimaal in pdf formaat beschikbaar, en worden daarnaast meestal ook in een boomstructuur weergegeven. Een inventaris beschrijft een archief op geordende wijze, op diverse niveaus. Tekeningen en foto's en andere archiefstukken zijn ofwel op stuksniveau beschreven (als object), of ze hangen aan beschrijvingen van archiefdelen in de boomstructuur. Je kunt de boomstructuur zo weergeven dat hij alleen beschrijvingen toont waar een afbeelding bij hoort. Afbeeldingen kunnen alleen in klein formaat gedownload worden als referentiebeeld voor bijvoorbeeld studiedoeleinden. Grotere formaten moeten worden opgevraagd.

In het Zoekportaal kun je zoeken op de architectennamen uit onderstaande lijst met open archieven. De vierletterige archiefcodes zijn uniek en identificeren het archief. Ze kunnen ook gebruikt worden als zoekterm in het Zoekportaal. 

Meer informatie over zoeken in het zoekportaal