Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Interventies

Huis Sonneveld is door de zorgvuldige restauratie en inrichting een prachtig monument. Het gevaar van een museumwoning is echter dat het bevroren raakt in de tijd. De bewoners die het huis tot leven wekten, zijn immers vertrokken. Reden voor Het Nieuwe Instituut om het monument te activeren door van tijd tot tijd een kunstenaar, ontwerper of architect te vragen om een 'site specific' installatie te maken. Door de confrontatie met een actuele ontwerppraktijk wordt de museumwoning de hedendaagse ontwerpwereld binnengehaald. Persinformatie is te vinden in de webmagazines van de interventies.

A Mental Image - Blavatsky Observatory van Santiago Borja

13/02/2016 - 22/05/2016

Kunstenaar Santiago Borja maakt een observatorium op het dak van Huis Sonneveld. A Mental Image – Blavatsky Observatory is gebaseerd op Borja’s onderzoek naar de invloed van het Westerse esoterisme op de principes van het Nieuwe Bouwen.

Huis Sonneveld² - Inside Outside / Petra Blaisse

01/02/2015 - 13/09/2015

Met één ingenieuze ingreep biedt gastcurator Petra Blaisse de bezoeker van Huis Sonneveld een geheel nieuwe ervaring. Interieur- en landschapsontwerper Blaisse zoekt met haar bureau Inside Outside de grenzen van de architectuur op.

Richard Hutten in Huis Sonneveld

17/11/2013 – 11/05/2014

Als gastcurator van Huis Sonneveld heeft Richard Hutten op verschillende plaatsen in het huis  kleinere- en grotere toevoegingen gedaan aan de inrichting, met respect voor het originele interieur. Soms heeft hij alleen een enkel object vervangen door een hedendaags ontwerp van eigen hand, maar ook heeft hij een aantal schijnbaar onzichtbare wijzigingen in het interieur aangebracht.

Eva Rothschild - A Gated Community

12/06/2016 - 18/09/2016

Eva Rothschild plaatst monumentale sculpturen, die opgevat kunnen worden als een alternatieve vorm van architectuur, op verschillende plekken in het huis. Rothschild wil het aspect van controle dat voor haar inherent is aan de huiselijke omgeving van Huis Sonneveld aan de orde stellen. Haar interventie bevraagt de status van het huis als museumwoning en laat de bezoeker de architectuur op een nieuwe manier ervaren.

Dominique Gonzalez-Foerster - Opera-House

13/11/2016 – 05/03/2017

De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor Huis Sonneveld een nieuw werk. Opera-House is een huisopera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en –technologie, die de ervaring van het verhuizen van een traditionele naar een moderne omgeving als uitgangspunt neemt.

Website Huis Sonneveld

De website van Huis Sonneveld geeft informatie over de architectuur en het interieur van het huis, naast praktische inforrmatie zoals openingstijden en toegangsprijzen. Kijk voor actuele berichten en uitgebreide informatie over het huis en haar voormalige bewoners op www.huissonneveld.nl