Het Nieuwe Instituut en 100 Jaar De Stijl

10 FEBRUARI 2017

In het kader van het 100 jarig bestaan van De Stijl gaat Het Nieuwe Instituut verschillende samenwerkingsverbanden aan met museale instellingen, waaronder een co-productie met Gemeentemuseum Den Haag. Uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw worden honderden stukken uitgeleend ten behoeve van tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl.

Start inventarisatie archief Pi de Bruijn

1 FEBRUARI 2017

Vorig jaar is begonnen met de inventarisatie van het archief van Pi de Bruijn (*1942). Bekende projecten zijn de uitbreiding van het Concertgebouw in Amsterdam (1984-1988), de nieuwbouw van de Tweede Kamer (1981-1992), de Beurstraverse in Rotterdam (1991-1996). Grote bekendheid verwierf hij met zijn werk voor de herbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek in Enschede (2002-2008). Zijn werk als supervisor is een voorbeeld van de veranderende rol van architect en stedenbouwer.

Onderzoek gestart naar 3D scannen

28 NOVEMBER 2016

De afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut heeft een begin gemaakt met het in 3D presenteren van maquettes, om zo de opkomende technieken op dat gebied te verkennen, en te onderzoeken wat de meerwaarde is van nieuwe informatielagen.

Selectie en beschrijving maquetteverzameling MVRDV

26 OKTOBER 2016

Het Nieuwe Instituut heeft een groot deel van de maquettecollectie van architectenbureau MVRDV verworven voor het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Vorig jaar vond de overdracht plaats van het digitale archief van MVRDV. Begin volgend jaar zal ook het papieren archief volgen. Het Nieuwe Instituut is bezig met het onderzoek ten behoeve van de selectie, beschrijving en ontsluiting van de maquettes. De nieuwe aanwinst bestaat uit ruim 300 maquettes die gemaakt zijn vanaf de oprichting van het bureau in 1993 tot 2008. 

Hoog bezoek voor Simultaan Modernisme in Rotterdam

7 OKTOBER 2016

Het Chabot Museum, Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek ontvingen op donderdag 6 oktober Dr. Reiner Haseloff, de minister-president van de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt, voor een preview van Simultaan Modernisme  - Simultanität der Moderne, het internationaal samenwerkingsproject tussen UNESCO Werelderfgoederen Van Nellefabriek Rotterdam en Bauhaus Dessau.

Simultaan modernisme

4 OKTOBER 2016

In een gezamenlijk project van de Van Nellefabriek, Huis Sonneveld, Chabotmuseum en de Kiefhoek, geven deze locaties en twee tentoonstellingen een helder beeld van de voornaamste ontwikkelingen uit de periode van het modernisme in Rotterdam en Dessau.

Nederlandse architecten in Duitsland voor het voetlicht

27 SEPTEMBER 2016

Het Nieuwe Instituut initieert dit najaar een reeks dialogen waarin een nieuwe lichting architecten uit Nederland en Vlaanderen rondom vier thema’s in gesprek gaan over hun architectuurpraktijk. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Maatwerk – Massarbeit’ in het Deutsches Architekturmuseum waarvoor Het Nieuwe Instituut een deel van de bruiklenen verzorgt.

Gispenjaar 2016

10 SEPTEMBER 2016

Dit jaar bestaat de firma Gispen 100 jaar. Willem Hendrik Gispen (1890-1981) kocht in 1916 een kleine siersmederij aan de Coolsingel in Rotterdam, waar hij naam maakte met zijn kunstsmeedwerk. Bijna alle meubels en lampen in Huis Sonneveld zijn afkomstig van de firma Gispen, soms uit voorraad geleverd, soms speciaal voor de Sonnevelds gemaakt. Ontdek Gispen online, in Huis Sonneveld en Het Nieuwe Instituut.